Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Gradska hronika

Objavljeno 05.07.2019. | objavio Plusonline

0

Kao i prethodnih godina Nišava neće stalno biti na raspolaganju kupačima. Raspored rada HE „Pirot“, svakodnevno, na Portalu Plus online

Zbog rada HE „Pirot“ tokom letnjih meseci i ispuštanja hladne vode u Nišavu mnogi od kupača spas od letnjih vrućina nalazili su na gradskom kupalištu, odnosno kompenzacionom bazenu 2 Hidroelektrane. Ove godine, kako nezvanično saznajemo, gradsko kupalište neće raditi. Jedan od razloga jeste i izmena režima rada HE Pirot zbog aktuelnih radova na Koridoru 10. Zahvaljujući razumevanju HE Pirot, svakodnevno, uredno dobijamo detaljan plan rada koji danas objavljujemo na glavnom zidu Portala, a od sutra ga možete naći u rubrici “Servisne informacije”.

*Šema koju postavljamo pokazuje eventualnu dinamiku rada HE po satima. Oznaka “0”, naravno, znači da HE Pirot u tom periodu neće raditi. Dakle, prema šemi koju smo dobili za danas, 5. jul, HE neće raditi.

Firma “Aktor A.T.E Ogranak” Beograd, izvođač radova na delu auto-puta E-80 na Koridoru 10 deonica Niš – Dimitrovgrad – Bugarska granica, izvodi radove na regulaciji dela reke Nišave nizvodno od kompenzacionog bazena. Krajem marta ova firma uputila je HE Pirot zahtev da se od 9. aprila uspostavi takav režim ispuštanja vode u Nišavu da se količina ograničava u periodu od 5 časova do 16 časova svakog dana, sem nedelje. Za takve režime je neophodno korišćenje kompenzacionog bazena 1 radi deponovanja vode pre ispuštanja u Nišavu. Kompenzacioni bazen 1 i kompenzacioni bazen 2 su konstrukcijski povezani, te se voda u bazenu 2 ni na koji drugi način ne može dopremiti osim preko tunela koji ga spaja sa bazenom 1. Ako bi bazen 1 bio stalno pun zbog izmena vode u bazenu 2, ne bi mogao da bude ispunjen zahtev izvođača radova na auto-putu. S obzirom da je gradnja auto-puta prioritet, HE Pirot drži se dogovorenog sve do okončanja radova. Ukoliko izvođač radova završi regulisanje korita Nišave pre predviđenog roka, HE Pirot će uraditi sve kako bi gradsko kupalište bilo na raspolaganju kupačima.

Mnogi od nas, koji živimo u Pirotu, želimo da se rashladimo u Nišavi i odmaramo u senci lipa. Kupanje u Nišavi, na bilo kom od poznatih sedam brzaka, bar toliko ih je bilo, ne može da zameni ni more ni jezero ni bazen. Jednostavno je tako. Ali, poslednjih godina Nišava često nije na raspolaganju kupačima. Juče HE “Pirot” nije ispuštala vodu u Nišavu i bio je to izuzetan trenutak za, doduše, malobrojne kupače.

 

Tagovi: , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline