AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Gradska hronika

Objavljeno 15.04.2019. | objavio Plusonline

0

Kamera ne miruje! Sarlah “saniran”, alternativni “radi”, Nišava se “dovodi u red”! Uskoro će kraj Pirota, Koridor 10 biti završen u “punom profilu”!!

Posle otvaranja  deonice alternativnog ili nekomercijalnog  puta koji povezuje autoput, industrijsku zonu i centar  Pirota  nismo objavljivali nove informacije. Zna se  da je  deonica duga 2.750 metara  i da je sastavni  deo ugovora Staničenje – Pirot, čija je ukupna vrednost 75 miliona evra. Na ovoj deonici autoputa kao i na paralelnoj nekomercijalnoj deonici izgrađena su 22 mosta.

Prilikom otvaranja rečeno je da je vrednost radova na deonici  oko dva miliona evra. Ova deonica je od izuzetnog značaja za grad Pirot. Teretni saobraćaj, rasterećuje glavni putni pravac i omogućava direktan ulazak u industrijsku zonu Pirot.

O tome smo često radili teme, do zastoja u radovima i na Koridoru, kao i na alternativnom putu kasnili su zbog klizišta na Sarlahu i sanacije obale Nišave.

U nedelju, 14. aprila, šetajući kejom, iskoristili smo da snimimo kako se to kaže “stanje na terenu”! Klizište  kod tunela Sarlah  je  sanirano. Radjeno je dugo, postavljene su dva betonska zaštitna bloka, uradjena sanacija zemljišta i sada očekujemo da ovaj prostor ozeleni. Pretpostavljamo da će biti zasadjeno i drveće, kao dodatna zaštita.

  U toku su radovi na sanaciji korita reke Nišave  u dužini od oko četiri kilometra.Veći deo radova je uradjen. Evo kako izgleda deo nizvodno od mosta na alternativnom putu.

   Ispred mosta radi se na sanaciji obale, ali i na uredjenju prostora na obalama Nišave, kao i na nizvodnoj strani.  U Nišavi ima još kamenja, zemlje i peska i taj deo, kao i obala nije uredjen. Oni što nam se dopalo da je Gradska uprava finansirala uredjenje korita Bistrice koje izgleda zaista lepo. Kako je  trenutno suženo korito Nišave, to se voda iz Nišave, pogotovo kada radi HE Pirot vraća u Bistricu i ova rečica tada izgleda potpuno drugačije.

Kada je otvaran alternativni put postavljeni su stubovi za  kompletno osvetljenje duž puta. Razvedeni su kablovi, očekuje se samo da budu postavljene svetiljke.

Na onom delu, gde je do skora prolazio stari put kroz tunel, zida se jedan objekat. Kažu, biže to “kontrolna kućica”!

Leva tunelska cev je završena. Trenutno se radi elektromašinsko opremanje desne tunelske cevi  tunela. Kompletni radovi na opremanju tunela Sarlah će biti gotovi za nekoliko dana.  

Da dodamo, na deonici Bancarevo – Crvena Reka radovi su intenzivirani, dok bi kompletni radovi prema Dimitrovgradu, u oba pravca, trebalo da budu završeni pred turističku sezonu.

Ono što je značajno za Piroćance, Кoridori Srbije su sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj potpisali ugovor o finansiranju rekonstrukcije i rehabilitacije određenih regionalnih puteva u zoni istočnog kraka Кoridora 10 kao i za izgradnju “Petlje Sopot”. ” Tender je već raspisan. 

Tagovi: , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline