AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Gradska hronika

Objavljeno 09.01.2019. | objavio Plusonline

0

Jedna zimska, predivna pirotska noć, dok su radnici Komunalca radili za naše dobro !

Moj prijatej mi je večeras oko sedam poslao  kratak snimak kako izgleda kolovoz na ulazu u Niš . Da čovek ne veruje. Kao na stazi za veleslalom.  Slike su stigle u trenutku kada sam se pripremao da krenem i ponovo spojim “zdravlje i rad”!

 Predivno zimsko veče! I odmah ono, ha,! Predivno za one koji vole po ovako prijatnom vremenu, dok  sneg “trpa” šetaju, za one koji sankaju decu na Keju. Za dvadesetak radnika Komunalca i njihovog šefa Dragana Mančića , koji je stalno po ulicama, to i nije neko prijatno veče. 

 Ono što su prognostičari najavili , eto, stiglo nas je. Gledate u Austriji 10 metara snega, na ovamo manje, ali u našem kraju ga je do sada bilo u tragovima. Poljoprivredni stručnjaci kažu da je ovaj sneg bogomdošao. Da ne nabrajam, nisam baš …

  Moja staza večeras, Beg Bašta, Tigar, Mali most,  Golemi  mos, kej, 22. Divizije. I dva utiska.

  Bilo je predivno,  Podaci na androidu su me  ohrabrili.  Hodao sam 4 km i 200 metara , potrošio 356 kalorija i prešao 6030 koraka do kuće za 58 minuta. ( Ma manje bitno za vas, ali…)

  Nisam slučajno rekao. Možda ću vas ubediti da i vi to radite.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: 

E , a sada , šta sam uradio za ovih 58 minuta.

 Pre toga samo zvanične informacije. Dragan Minčić  “Šumaher”, odgovoran “za grad” rekao mi je da je dvadesetak radnika Zelenila tokom popodneva, sve do 21 h, čistilo  pešačke prelaze, mostove, trgove  . Problem što pada jak sneg i  njihov rad se veoma brzo skoro i da nije video.  Radio je na trgovima i ulicama i Bob ket  i dva mala vozila  specijalna za čišćenje snega. Ekipe Komunalca sa teškim vozilima čistile   su najpre sve ulice prvog pririteta. Završavaju kaže Dragan  oko 21,30 i kreću Kružni put, Barje Čiflik, Rasnica, Gnjilan sve do jedan posle ponoći.

 Milan Tončić zadužen “za sela” kaže da će od 4 ujutru krenuti 10 vozila  po prioritetima biće čišćeni svi pravci ka njima.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  E sad, da  krenem  Tija Barom.  Najpre do prve kapije Tigra i nazad. Ulica  Nikole Pašića

Tu negde na sredini ulice, prijatno sam bio iznenadjen. Čovek je čistio trotoar ispred svoje kuće, ovde kod Ladne vode takodje i tamo kod Guševice.

   Most i prelazi su čišćeni. Sneg , medjutim, pisipa . Ljudi se bezbedno kreću!  Sa mosta sam video prizor koji me podsetio na detinjstvo!

    Tu kod kioska sreo sam tri nepoznata momka. Tanke jakne prolećne, šalovi. Uvukli  glavu, hladno im. Pretpostavio sam ko su. Pitao sam odakle su! Iz Avganistana ! Hoće u Nemačku. Pirot je super, kažu!

  Žurio sam. Partizan igra. Ne bi bilo pravedno da ne navijam za crno bele. Ovi moji  Partizanovci , će “lom da naprave”!

   Krenuo sam tijabarskim Kejom. Prelepo. Nisam mogao a da ne budem pravi Piroćanac.  Lepo mi u duši bilo!

    Jurio sam ova vozila , dva put su mi izmakla. Kada sam sa Keja krenuo kroz Park LEAP, imao sam sreće. Ulica 22. divizije očiščena.  Autobus za Dimitrovgrad je upravo prošao!

  Dok sam prolazio ulicama , Kejom, naravno da  me privuklo da napravim nekoliko fotografija. Obično,  telefonom. Nemamo mi dronovo, monove,  fotoaparate sa onim dugačkim “surlama”. Mi to ovako, ali radimo. Dok oni dremaju i čekaju da vide i onda krenu! Da ne budu poslednji ili “potonji”. Ma, njihov problem!

     Evo uživajte u predivnoj zismoj pirotskoj noći, dok su radnici Komunalca i ove večeri radili za vaše dobro.

Umalo da zaboravim. Čuo sam oko devet večeras Ivana Dimitrova , mog starog druga iz Meteorološke stanice. Tamo je -3, kladim se da je kod nas bar stepen , dva bilo “toplije”. Pritisak u dalje “propada” 951 milibar, dakle, vejaće, Vlaga visoka 93 procenta, okrenulo ga, duva sa sveroistoka, ali slabo, 3 metra u sekundi, zato je i tako prijatno!

    Ako ste u automobilu na Koridoru za koji nemam podatke odakle je dokle i kako čišćen na ovoj našoj strani, za nišku sam čuo, vidljivost je zbgo snega smanjena na 2 km.  Minimlna  jutros -6, maksimalna. Tokom dana nula! Dakle, imali smo, kako Ivan kaže “ledeni dan”!  I ono što vas verujemo posebno intresuje, debljina snežnog pokrivača je oko 10 cm. Biće još, padaće , kako gde, i noćas i sutra!

  Za one koji nisu imali čime i nisu  uplatili pansione  na  Staroj planini i u Pamporovu, ili  Vengenu u Austriji, dobar je i Planinarski dom. Očistiće put ujutru.

  Eto toliko, prijatna pirotska noć. Konačno, prava zima. I u vazduhu se oseća. Čist, svež. Da otera smog i viruse!

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline