Plus Online Android

AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Kultura

Objavljeno 18.03.2019. | objavio Plusonline

0

Izložba posvećena Borivoju Popoviću, muzičkom umetniku i pedagogu iz Pirota

U Galeriji Muzeja Ponišavlja otvorena je izložba posvećena Borivoju Popoviću, muzičkom umetniku i pedagogu na srpskoj muzičkog sceni 20. veka. Borivoje Popović poreklom je iz pirotskog sela Krupac.

Izložbu je organizovao Ogranak Srpske akademije nauke i umetnosti u Nišu. Ova izložba je prethodno održana u Nišu uz podršku Ugovorne okružne privredne komore Pirot.

Akademik Ninoslav Stojadinović, predsednik Ogranka SANU u Nišu, rekao je da je njihova ideja da otrgnu od zaborava događaje i ličnosti vezane za jugoistočnu Srbiju i da pokažu mladim generacijama šta smo nekada imali. Kada je u pitanju Borivoje Popović, Stojadinović kaže da je ostavio veliki trag u pedagogiji i muzičkoj umetnosti.

Idejni tvorac izložbe je Vesna Gagić, šef biblioteke na Fakultetu umetnosti u Nišu. Kako je rekla u izjavi za medije, ona prati svaku bitnu godišnjicu srpskih umetnika, sa posebnim akcentom na naše krajeve. Prema njenim rečima, Borivoje Popović je nedovoljno proučen na našim prostorima što bio dodatni podsticaj da pronađe dokumentaciju o njemu. Njegova celokupna zaostavniština nalazi se u Osnovnoj  muzičkoj školi u Grockoj. Vesna Gagić je posebno istakla da se Popovićevi udžbenici „Solfeđo“ i danas izučavaju u Rusiji, Španiji i drugim zemljama Evrope.

Prilikom zvaničnog otvaranja izložbe prisutne je pozdravio direktor Muzeja Ponišavlja, Saša Jovanović. On je najavio da će uskoro uslediti rekonstrukcija galerije Muzeja.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i prijatelji Borivoja Popovića koji su sa njim proveli određeni period života i ovom prilikom sa prisutnima podelili uspomene na njega.

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline