AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 07.02.2019. | objavio Plusonline

0

Hrvatska elektroprivreda traži partnere za razvoj projekata OIE

Hrvatska elektroprivreda (HEP) istražuje mogućnost razvoja i izgradnje projekata obnovljivih izvora energije (OIE) u Hrvatskoj i integracije već gotovih ili u visokom stepenu razvoja projekata OIE u svoj proizvodni portfolio, navodi se u javnom pozivu kompanije za dostavljanje izjava o zainteresovanosti.

HEP traži zainteresovane Partnere za razvoj i prodaju projekata obnovljivih izvora energije na području Republike Hrvatske, i to jedinice lokalne samouprave (gradove i opštine) zainteresovane za izgradnju solarnih elektrana koje će doprinos razvoju i izgradnji projekata dati kroz zajedničku pripremu prostorno-planske dokumentacije za projekte solarnih elektrana, površine veće od 100.000 m2, i partnere (pravna ili fizička lica).
Poziv zainteresovanim partnerima odnosi se na partnere zainteresovane za: prodaju projekata neintegrisanih solarnih elektrana u razvoju, snage od 2 MW i veće; prodaju projekata vetroelektrana u razvoju; prodaju projekata vetroelektrana u pogonu; prodaju projekata hidroelektrana u razvoju, snage od 1 MW i veće i prodaju projekata hidroelektrana u pogonu, snage od 1 MW i veće.
HEP poziva sve zainteresovane strane da pošalju Pismo o namerema do zaključno 31. decembra 2019. godine.

HEP planira da ulaže prosečno milijardu kuna (oko 135 mil EUR) godišnje u hidroelektrane i ostale obnovljive izvore energije, što će omogućiti povećanje udela OIE sa 35% na 50% do 2030. godine, saopštio je HEP u decembru 2018. godine.

Taj cilj HEP planira da postigne revitalizacijom, odnosno povećanjem snage i proizvodnje postojećih hidroelektrana, izgradnjom novih hidroelektrana i ulaganjima u ostale obnovljive izvore energije, saopštila je kompanija.
U revitalizaciju hidroelektrana HEP planira da uloži ukupno oko 3,6 milijardi kuna (oko 487 mil EUR), od čega je do danas uloženo oko 1,4 milijarde kuna (oko 189,4 mil EUR), dok će do završetka revitalizacije 2028. godine uložiti još oko 2,2 milijarde kuna (oko 297,6 mil EUR). Rezultat tog investicionog ciklusa biće dodatnih 160 megavata nove snage u hidroelektranama, što odgovara snazi jedne velike hidroelektrane koja bi bila šesta po veličini među postojećim HEP-ovim hidroelektranama, navodi se u saopštenju.
Preuzeto sa portala eKapijaKomentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline