AHA Mura Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Lokalna samouprava

Objavljeno 27.12.2018. | objavio Plusonline

0

HELP finansira 107 prekvalifikacija i obuka za deficitarna zanimanja

U skupštinskoj sali Grada Pirota danas su potpisani ugovori o pohađanju stručnih obuka za prekvalifikaciju za zanimanja i poslove za kojima postoji povećana tražnja na tržištu rada u Pirotu, a koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje Filijale Pirot.
Među 107 potpisnika ugovora nalazi se 76 muškaraca i 30 žena koji će u narednom periodu pohađati stručne obuke za sledeća zanimanja: 10 armirača, 20 rukovaoca građevinskim mašinama, 26 šivača, 8 tesara, 20 viljuškarista, 10 mig-mag zavarivača kao i 15 programera. Obuke organizuje Help, a profili i nezaposlena lica su identifikovani od strane NSZ Filijala Pirot i ZIP Centra Pirot. Prema podacima NSZ Pirot, prioritetna je potreba za profilom šivača jer na području Pirota posluje veći broj poslodavaca koji se bave proizvodnjom konfekcije i odevnih predmeta.


HELP  je u saradnji sa Gradom do sada podržao 433 korisnika grantovima u opremi za mikro i male biznise i tri kooperative kroz jedanaest projekata ekonomskog osnaživanja. Saradnja je odlična, na obostrano zadovoljstvo i nadamo se da će se nastaviti i u narednom periodu, rekao je gradonačelnik Vladan Vasić.


Cilj prekvalifikacije i obuka je sticanje dodatnih znanja i veština u cilju zapošljavanja, odnosno da najmanje 70% uspešnih polaznika zasnuje radni odnos. Maša Bubanj, stariji menadžer ekonomskog razvoja u HELP-u, kaže da je za ove namene izdvojeno oko 2,5 miliona dinara. 
Zajedničko delovanje Grada, Nacionalne službe za zapošljavanje i organizacije Help treba da doprinese povećanju stope zapošljivosti prema ciljevima projekta koji se realizuje u saradnji sa Gradom.


 Dragan Jenaćković, direktor pirotske Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje kaže da je na evidenciji Službe oko 8 hiljada ljudi bez zanimanja ili sa III i IV stepenom stručne spreme koji godinama bezuspešno traže posao, i da su upravo ovakve prekvalifikacije njihova mogućnost da konačno reše svoj status, odnosno nadju zaposlenje.

Posle pozdravnih reči usledilo je potpisivanje ugovora i zajednička fotografija.


 Projekat “Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu zapadnog Balkana”, ukupne vrednosti 3.858,350,44 evra, uz donatorsku podršku nemačke vlade Help realizuje od aprila 2017. do kraja januara 2019. godine. Vrednost dela aktivnosti u Srbiji, za šest gradova i opština i osam ustanova za izvršenje krivičnih sankcija, iznosi 1.375.630,00 evra. Komponenta ekonomskog osnaživanja kroz podršku dohodovnim aktivnostima u Srbiji realizuje se u Leskovcu, Medveđi, Nišu, Svrljigu, Pirotu i Mionici.

Tagovi: , , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑


  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline