Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Lokalna samouprava

Objavljeno 27.12.2018. | objavio Plusonline

0

HELP finansira 107 prekvalifikacija i obuka za deficitarna zanimanja

U skupštinskoj sali Grada Pirota danas su potpisani ugovori o pohađanju stručnih obuka za prekvalifikaciju za zanimanja i poslove za kojima postoji povećana tražnja na tržištu rada u Pirotu, a koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje Filijale Pirot.
Među 107 potpisnika ugovora nalazi se 76 muškaraca i 30 žena koji će u narednom periodu pohađati stručne obuke za sledeća zanimanja: 10 armirača, 20 rukovaoca građevinskim mašinama, 26 šivača, 8 tesara, 20 viljuškarista, 10 mig-mag zavarivača kao i 15 programera. Obuke organizuje Help, a profili i nezaposlena lica su identifikovani od strane NSZ Filijala Pirot i ZIP Centra Pirot. Prema podacima NSZ Pirot, prioritetna je potreba za profilom šivača jer na području Pirota posluje veći broj poslodavaca koji se bave proizvodnjom konfekcije i odevnih predmeta.


HELP  je u saradnji sa Gradom do sada podržao 433 korisnika grantovima u opremi za mikro i male biznise i tri kooperative kroz jedanaest projekata ekonomskog osnaživanja. Saradnja je odlična, na obostrano zadovoljstvo i nadamo se da će se nastaviti i u narednom periodu, rekao je gradonačelnik Vladan Vasić.


Cilj prekvalifikacije i obuka je sticanje dodatnih znanja i veština u cilju zapošljavanja, odnosno da najmanje 70% uspešnih polaznika zasnuje radni odnos. Maša Bubanj, stariji menadžer ekonomskog razvoja u HELP-u, kaže da je za ove namene izdvojeno oko 2,5 miliona dinara. 
Zajedničko delovanje Grada, Nacionalne službe za zapošljavanje i organizacije Help treba da doprinese povećanju stope zapošljivosti prema ciljevima projekta koji se realizuje u saradnji sa Gradom.


 Dragan Jenaćković, direktor pirotske Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje kaže da je na evidenciji Službe oko 8 hiljada ljudi bez zanimanja ili sa III i IV stepenom stručne spreme koji godinama bezuspešno traže posao, i da su upravo ovakve prekvalifikacije njihova mogućnost da konačno reše svoj status, odnosno nadju zaposlenje.

Posle pozdravnih reči usledilo je potpisivanje ugovora i zajednička fotografija.


 Projekat “Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu zapadnog Balkana”, ukupne vrednosti 3.858,350,44 evra, uz donatorsku podršku nemačke vlade Help realizuje od aprila 2017. do kraja januara 2019. godine. Vrednost dela aktivnosti u Srbiji, za šest gradova i opština i osam ustanova za izvršenje krivičnih sankcija, iznosi 1.375.630,00 evra. Komponenta ekonomskog osnaživanja kroz podršku dohodovnim aktivnostima u Srbiji realizuje se u Leskovcu, Medveđi, Nišu, Svrljigu, Pirotu i Mionici.

Tagovi: , , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline