Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 17.11.2017. | objavio Plusonline

0

Grantovi za socio-ekonomsku stabilnost u Pirotu, 22 korisnika dobila sredstva za pokretanje i proširenje biznisa

U svečanoj sali Gradske uprave danas su svečano dodeljeni ugovori o donaciji u opremi korisnicima programa “Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu zapadnog Balkana” koji realizuje Nemačka humanitarna organizacija Help.

Maša Bubanj, menadžer za ekonomski razvoj Organizacije Help, kaže da je današnje potpisivanje ugovora u okviru prvog poziva ovog programa, a drugi će biti realizovan sledeće godine. Do sada su u Pirotu podržali 400 malih biznisa i tri kooperative i vrlo su zadovoljni saradnjom sa Gradom Pirotom, istakla je Bubanj.

Gradonačelnik Vladan Vasić ističe da sa Helpom sarađuju 10 godina i da je do sada najmanje 400 ljudi otvorilo sebi radno mesto ili nekom iz svoje porodice. Učešće Pirota je u ovoj godini za realizaciju ovog Programa 38.000 evra. Vasić je rekao da je ovo vrlo značajno u borbi protiv nezaposlenosti.

Saša Pavlov, jedan je od naših sugrađana koji su dobili podršku Help-a za unapređenje sopstvenog biznisa. Kako je rekao u izjavi za medije on se bavi završnim radovima u građevinarstvu, ima molersko fasadersku radnju i planira da uposli bar još jedno lice.

Slavica Tošić započela posao koji se bavi organizovanjem profesionalnog upravljanja u stambenim zgradama. Firma se zove Stambeno 010.

Obraćajući se korisnicima gradonačelnik Vasić je zahvalio Helpu na dosadašnjoj saradnji, a korisnicima ove pomoći čestitao i poželeo da unaprede svoje poslovanje i zapošljavaju radnike.

Licima zainteresovanim za pokretanje i/ili proširivanje mikro i malih biznisa čije su ideje u toku višemesečne selekcije i ocenjivanja procenjene kao isplative i održive, dodeljeni su grantovi u opremi prosečne vrednosti 2.400 evra. Ugovore su podelili gradonačelnik Vladan Vasić i Help menadžer za ekonomski razvoj Maša Bubanj.

Potpisnici ugovora o donaciji, među kojima je 11 žena i 11 muškaraca, baviće se poljoprivrednim (12), uslužnim (7) i zanatskim (3) delatnostima kao osnovom za obezbeđivanje stabilnijih socio-ekonomskih prilika u Pirotu.

Ugovorne obaveze su registracija delatnosti u skladu sa zakonodavstvom Republike Srbije i/ili dodatno zapošljavanje jednog ili više radnika, finansijsko učešće u iznosu od 20% od vrednosti opreme, 8 časova rada u korist lokalne zajednice, kao i pohađanje poslovnih obuka organizovanih od strane Helpa u okviru projekta.

U Pirotu je planirana podrška za najmanje 40 mikro biznisa u okviru programa socio-ekonomske stabilnosti, pa se drugi krug konkursa očekuje početkom 2018. godine.  Nabavka opreme za prva 22 korisnika u okviru Helpovog programa je već započeta.

Help je do sada u Pirotu, samo iz nemačkih fondova, realizovao podršku i razvoj tri kooperative (peglana kobasica, reciklaža, pčelari) i više od 400 mikro i malih biznisa,  brojne stručne obuke i aktivnosti umrežavanja  i povezivanja.

Projekat “Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu zapadnog Balkana”, ukupne vrednosti 2.975.000 evra, uz donatorsku podršku nemačke vlade Help realizuje se od aprila 2017. do kraja decembra 2018. godine. Vrednost dela aktivnosti u Srbiji, za pet gradova i opština i tri ustanove za izvršenje krivičnih sankcija, iznosi 1.078.904,29 evra.

U sufinansiranju direktnih troškova nabavke opreme od 96.000, Grad Pirot učestvuje sa 40 procenata, odnosno 38.400.

Tagovi: , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline