AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Gradska hronika

Objavljeno 14.03.2019. | objavio Plusonline

0

Gradska uprava Pirot izdvojila sredstva za kontrolu vode u 42 sela

Šest pirotskih sela priključeno je na gradski vodovod i njihovi meštani piju vodu istog kvaliteta kao grad Pirot. To su: deo sela Gnjilan, Mali Suvodol, Veliki Suvodol, Ponor, Držina i Berilovac, navodi dr Tatjana Vidanović, načelnik Odeljenja za higijenu i humanu ekologiju Zavoda za javno zdravlje Pirot.

Međuseoski vodovod Krupac ima svoje izvorište Klok na koje je, takođe, priključeno šest sela: Krupac, Poljska Ržana, Trnjana, Veliko Selo, Veliki Jovanovac i Mali Jovanovac. Dr Vidanović kaže da o ispravnosti te vode brine JP  Vodovod i kanalizacija, ta voda je dobrog kvaliteta i odgovara higijenskoj ispravnosti vode za piće.

Ovo preduzeće kontroliše kvalitet vode u još osam sela: Sukovo, Vojnegovac, Petrovac, Belo Polje, Gradište, Barje Čiflik, Blato i deo sela Gnjilan.

Međutim, na teritoriji grada Pirota je 76 sela. Interesovalo nas je šta sa ostalim selima i da li meštani znaju da li je njihova voda ispravna za piće?

Dr Vidanović je izjavila da se voda u ostalim selima ne kontroliše godinama, osim u slučajevima kada predsednici mesnih zajednica donesu vodu na analizu.  

Prema njenim rečima organizovana kontrola seoskih vodovoda rađena je pre 15 godina. Zbog toga je ove godine Zavod za javno zdravlje Pirot sklopio ugovor sa Gradskom upravom Pirot da se izdvoje sredstva za kontrolu 42 vodovoda koja nisu dugo proveravana. Dr Vidanović najavljuje da će u toku ove godine imati rezultate kakvog kvaliteta je voda u ovim selima.

Ovom prilikom dr Tatjana Vidanović je istakla da bi vodu u selima trebalo proveravati bar dva puta, u proleće i jesen. Predsednici mesnih zajednica bi trebalo da u dogovoru sa meštanima sela donose vodu na analizu u Zavod za javno zdravlje Pirot.

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑


  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline