AHA Mura Branislav Kostić Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 14.07.2018. | objavio PlusonlineAdmin

0

Gradina pod “naletom” Turaka. Od 1. do 12. jula prošlo rekordnih 335.000 putnika i 80.000 vozila. Savetuje se alternativni prelaz Strazimirovci!

Ovih dana dok je leto ličilo na jesen, s obzirom da je  krenula sezona godišnjih odmora, mnogi naši sugradjani raspitivali su se kakva je situacija na graničnom prelazu Gradina.  Pokušavali smo da čujemo prve ljude na prelazu na carini i u Policiji, raspoloženje za razgovor je postojalo, ali je trebalo poslati mejlove. To smo učinili juče odmah i jutros su stigli pozitivni odgovori:

Jutros smo sa zadovoljstvom krenuli put granice. Razgovori su zakazani za 11 časova. Prema Dimitrovgradu išli smo starim putem. Interesantno, ništa manje vozila u odnosu na Koridor.

Nismo očekivali da ćemo prepodne na Gradini zateći toliko vozila. Od nadvožnjaka četiri kolone sve do  prelaza. Najviše, naravno, Turaka i ponešto Bugara, ovog puta najmanje naših vozila. Carinici, policajaci, radili su “kao na traci”. Efikasno. Umorni Turci šetali su poneko od najmladjih mališana, nosili ih u rukama, tražili hladovinu i vodu.

Dobro poznata slika.

Moji sagovornici bili su izuzetno ljubazni, predusretljivi. Razumeli smo se. Nije lako ni njima ni nama!  Na prelazu udarilo u 30 stepeni!

Dok je Emil Petrov, šef na Graničnom prelazu za putnički saobraćaj, razgovarao sa novinarom RTV Caribrod, za to vreme moj sagovornik bio je kapetan Dragan Novaković, veoma ljubazan čovek, koji je “naoružan” brojnim informacijama.

Emil Petrov, mlad čovek, vredan, dobar organizator, dok smo se pripremali za razgovor, napomenuo je da je ovo jedna od “bogatijih” godina kada je u pitanju  broj putnika i vozila. To medjutim, s obzirom na dobru organizaciju, za sada ne predstavlja problem. Ipak, savetovao je da se izbegava dan za prelazak granice.   Najbolje je negde pred zoru, a o vikendu je najveća gužva, istakao je Emil Petrov.

Kada smo ušli u zgradu, želeo je da pokaže brošuru koja se deli putnicima sa ciljem da budu obavešteni o detaljima prelaska granice,  šta se sme, a šta ne da unosi ili iznosi iz zemlje.

U želji da vam dočaram kakva je gužva na Gradini, snimio sam kolone i sa nadvožnjaka.

Napuštajući granični prelaz  razmišljao sam o tome koliko je naporno ovih letnjih dana ljudima koji rade na Gradini, carinicima i policajcima, s obzirom na broj putnika i automobila, na  složen posao da u svakom trenutku drže pažnju, budu obazrivi, procenjuju putnike, automobile, imajući stalno na umu da medju ovim ljudima  ima i onih koji ovu gužvu mogu da iskoriste da iznesu, ili unesu  nedozvoljene predmete, novac…. Da ne nabrajam!

   Kad čovek malo prošeta životom, izadje iz uobičajene kolotečine, onda spozna još mnogo toga što se u  tom  trenutku dogadja negde tamo, gde ga obično nema. Da, i tamo život, ali uvek drugačiji, specifičan i nimalo lak!

Ulazna strana

Komšije

    Da, sve je to trajanje čovekovo i večita borba za egistenciju, za ciljeve koje postavlja sebi da bi živeo.

   Danas od  11 do 1 zatekao sam se na Gradini i doživeo trenutke koji su takodje nečija svakodnevnost i životni hod kroz ovo vreme koje trošimo… I na tren  sam se srodio sa njima, shvatajući da im nije lako i da je to tako iz dana u dan, iz noći u noć…

Pogled sa nadvožnjaka

Tagovi:Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑