Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Jedna cipela u gradu, druga u selu

Objavljeno 02.06.2017. | objavio Plusonline

0

Grad Pirot, projektno finansiranje medija Projekat “Jedna cipela u gradu, druga u selu – povratak na selo, logičan proces našeg društva”

8. Milan Krkobabić, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj

O temi vraćanje zadruga u život, već smo radili jednu reportažu u telefonskom razgovoru sa Milanom Krkobabićem. On je boravio u Pirotu, u Okrugu, gde je najavio oživljavanje srpskog zadrugarstva i da će u naredne tri godine u 500 velikih sela u Srbiji biti formirano 500 zadruga. Grad Pirot se nalazi na spisku gradova gde će se raditi na obnavljanju zadruga. Milan Krkobabić je boravio u Pirotu i to je bila prilika da temu o zadrugama obradimo na detaljan način. Inače, da podsetimo, on je rekao  da će Država Srbija  učestvovati u formiranju tih zadruga sa jednom vrstom pomoći do 50.000 evra. To će biti dovoljna sredstva da se pokrenu ključne stvari, da se uloži u osnovna sredstva i da se zaokruži proces proizvodnje. Planirano je da  bude otvoren konkurs koji će trajati do 1. oktobra, a maksimalan iznos pomoći za osnivanje novih zadruge biće šest miliona dinara, a postojeće 12 miliona dinara.Zadruge će biti za one koji se bave stočarstvom, ratarstvom, voćarstvom i slično. On je najavio da će biti izmenjen Zakon o zadrugama, a sve kako bi ponovo oživeo duh zadrugarstva i ponovo bio dominantan u Srbiji. Ministar je rekao da je problem u tome što su sadašnji zakon iz 2015. pisali očigledno ljudi koji nikada nisu videli njivu ili staju i da su samo prepisivali neka zakonska rešenja.

Krkobabić je naglasio da je cilj da se oživi srpsko selo tako što će se mladi vratiti na selo. Ovo je i  cilj našeg Projekta.

Prisustvo zadrugara, bivših i sadašnjih, predstavnika lokalnih samouprava Pirotskog okruga, poljoprivrednika i  stručnih saradnika za poljoprivredu današnjem sastanju u Pirotskom okrugu dovoljno svedoče o zainteresovanosti za oživljavanje i razvoj poljoprivrede kao jedne od najvažnijih privrednih grana i nedovoljno iskorišćenog potencijala naše Republike.

Prisutne je najpre pozdravila načelnica Pirotskog okruga , Dragana Tončić, zadovoljna odzivom ljudi  i spremnošću da se o ovoj ozbiljnoj temi razgovara.

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj, Milan Krkobabić, najavio je oživljavanje srpskog zadrugarstva i da će ovo biti godina kada treba izvući pouke iz toga koliko su zadrugari spremni za obnovu, ali i same lokalne samouprave. Država je obezbedila dovoljno para, kaže Krkobabić, kako bi se ciljevi realizovali.

Jedno od pitanja bilo je i ko će, uglavnom, činiti komisiju za raspodelu para.

Tagovi: , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline