Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 07.02.2019. | objavio Plusonline

0

Fiskalni savet objavio formule za odredjivanje penzija

Fiskalni savet Srbije saopštio je da je 2019. godina “pravo, ali i poslednje vreme” da se usvoji formula za usklađivanje penzija.

“Fiskalni savet je, na osnovu međunarodnih i domaćih iskustava, predložio pet mogućih formula za usklađivanje penzija koje bi bile ekonomski održive i izdašnije od dosadašnje formule”, navedeno je u saopštenju.

  Dodaje se da je prvi predlog da se penzije usklađuju s inflacijom i delom rasta BDP-a preko dva odsto, a drugi da se 50 odsto penzije usklađuje sa inflacijom, a 50 odsto sa rastom BDP-a. Treći predlog je da se 50 odsto penzija usklađuje sa inflacijom, a 50 odsto sa rastom prosečnih zarada, četvrti je da se 40 odsto penzije usklađuje sa inflacijom i 60 odsto sa rastom prosečnih zarada i peti da se 30 odsto penzije usklađuje sa sa inflacijom, a 70 odsto sa rastom ukupne mase zarada. 

Najveći broj zemalja u EU usklađuje penzije na osnovu neke kombinacije rasta cena i rasta zarada.

   Dodaje se da se upravo društveno razumevanje i podrška pokazuju ključnim za održivost javnih penzijskih sistema međugeneracijske solidarnosti. 

  Usvajanje nove formule za usklađivanje penzija je jedan od prioriteta ekonomske politike u 2019. godini.Sada je pravo vreme da se iskoriste rezultati uspešne finansijske konsolidacije penzijskog sistema i da se pretoče u dugoročno održiv sistem usvajanjem odgovarajuće formule za usklađivanje penzija. Na ovaj način će se obezbediti stabilnost i predvidivost javnogpenzijskog sistema, što je u obostranom interesu i penzionera i sadašnjih radnika,kako bi sa većim stepenom izvesnosti mogli da planiraju svoje buduće penzije. Pri tom, uspešno sprovođenje mera penzijske reforme iz 2014. godine omogućilo je da se usvajanjem izdašnije formule za usklađivanje penzija izađe u susret očekivanjima šireg krugarelevantnih društvenih aktera.Od velike je važnosti da nova formula bude rezultat inkluzivnog procesa i da uživa što širu društvenu podršku.U ovom kratkom materijalu Fiskalni savet je predstavio i analizirao nekoliko različitihformula za usklađivanje penzija koje bi mogle biti ekonomske održive. Međutim, i domaća i međunarodna iskustva pokazuju da je za dugoročnu održivost javnog penzijskog sistema međugeneracijske solidarnosti ključno društveno razumevanje sistema –odnosnonjegovih mogućnosti i ograničenja u postojećimekonomsko-demografskim uslovima. Zato je od velike važnosti da se u proces odabira ekonomski održive formule za usklađivanje penzija uključi što veći broj relevantnih društvenih aktera,kako bi seostvario što širi krug razumevanja i podrške za novu formulu za usklađivanje penzija,koja bi trebalo da opredelivisinu penzionerskih primanja u godinama koje dolaze.

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline