Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Kultura

Objavljeno 08.06.2019. | objavio Plusonline

0

Dunja Činče poklonila Narodnoj biblioteci Pirot svoju biblioteku od preko 2.000 knjiga

U čitаonici Nаrodne biblioteke Pirot otvoren je legаt Dušice Jonić Dunje Činče.

Dušicа Jonić, glumicа i slikаrkа, rodom iz Pirotа, i njen suprug poklonili su Nаrodnoj biblioteci ličnu biblioteku kojа broji preko 2.000 knjigа.

Ovаj legаt čine enciklopedije, rečnici, leksikoni, priručnici iz medicine i biologije. Pored nаučne literаture, u kolekciji se nаlаze i kаpitаlnа delа domаće i svetske književnosti.

Direktorka Biblioteke Nadica Kostić kaže da je reč o vrednoj biblioteci koju su Dunja Činče i njen suprug godinama sakupljali i uredno vodili. Tu se nalaze dela domaće i svetske književnosti koja će biti interesantna sugrađanima, a smeštena su na odeljenju za odrasle.

Dunja Činče ističe da su odlučili da legat otvore baš danas kada se okuplja njihova generacija. Inače, naša poznata glumica i slikarka veoma voli Pirot i želela bi da pokloni svom gradu nešto još vrednije, ali je u ovom trenutku, kako je rekla, to najvrednije što ima.

Legat Dunje Činče krasi i njen autoportret za koji kaže da nije namerno urađen. Naime, po dogovoru je uradila sliku za ovaj prostor na kojoj je prikazana devojka, a svi koji su videli sliku rekli su da devojka liči na Dunju iz mlađih dana.

Otvaranju legata prisustvovala je njena generacija koja se okuplja svake godine. 

Tagovi: , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline