AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Kultura

Objavljeno 08.06.2019. | objavio Plusonline

0

Dunja Činče poklonila Narodnoj biblioteci Pirot svoju biblioteku od preko 2.000 knjiga

U čitаonici Nаrodne biblioteke Pirot otvoren je legаt Dušice Jonić Dunje Činče.

Dušicа Jonić, glumicа i slikаrkа, rodom iz Pirotа, i njen suprug poklonili su Nаrodnoj biblioteci ličnu biblioteku kojа broji preko 2.000 knjigа.

Ovаj legаt čine enciklopedije, rečnici, leksikoni, priručnici iz medicine i biologije. Pored nаučne literаture, u kolekciji se nаlаze i kаpitаlnа delа domаće i svetske književnosti.

Direktorka Biblioteke Nadica Kostić kaže da je reč o vrednoj biblioteci koju su Dunja Činče i njen suprug godinama sakupljali i uredno vodili. Tu se nalaze dela domaće i svetske književnosti koja će biti interesantna sugrađanima, a smeštena su na odeljenju za odrasle.

Dunja Činče ističe da su odlučili da legat otvore baš danas kada se okuplja njihova generacija. Inače, naša poznata glumica i slikarka veoma voli Pirot i želela bi da pokloni svom gradu nešto još vrednije, ali je u ovom trenutku, kako je rekla, to najvrednije što ima.

Legat Dunje Činče krasi i njen autoportret za koji kaže da nije namerno urađen. Naime, po dogovoru je uradila sliku za ovaj prostor na kojoj je prikazana devojka, a svi koji su videli sliku rekli su da devojka liči na Dunju iz mlađih dana.

Otvaranju legata prisustvovala je njena generacija koja se okuplja svake godine. 

Tagovi: , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline