AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 15.04.2019. | objavio Plusonline

0

Drugi raport sa Radio dana. Digitalizacija, da ili ne!

Drugi dan Radio dana, koji organizuje RAB Srbija, obeležilo je mnogo tema od kojih je najznačajnija digitalizacija radija u Srbiji.

Na panelu su govorili: prof. mr Goran Pekovic, član Saveta REM-a, Zorana Bojičić, izvršni direktor Sektora tehnike Radio Beograda, mr Dragoljub Stefanović, rukovodilac Službe za kontrolu RATEL-a, Natalija Varagić, koordinator grupe za radiodifuziju RATEL-a, Zoran Gaćinović, rukovodilac Službe radio planiranja i standardizaciju u JP Emisiona tehnika i veza, Marija Piper Horvat, članica IO HURIN-a i direktorka radija Vallis Aurea i Emil Povlakić iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH.
Tom prilikom rečeno je da će digitalizacija u Srbiji početi uskoro, za nekoliko godina, a prisutni su mogli da čuju i kakva su iskustva u Hrvatskoj gde se nekoliko radija digitalizovalo.
Zaključci su da radio mora da se promeni i osavremeni ako želi da opstane.
Međutim, prema rečima Marije Piper Horvat radio stanice u Hrvatskoj koje su digitalizovane nisu zadovoljne jer je više troškova, nego benefita. 
Zbog toga se otvorilo mnogo pitanja o ovoj temi, kao na primer digitalizacija da ili ne i koje su prednosti, a koje mane digitalizacije radija?
Ohrabrujuće je što se sa prelaskom na digitalno emitovanje radija neće prestati sa analognim, već će se i jedan i drugi paralelno realizovati.
U celom tom procesu veliku podršku radio stanicama u Srbiji pružiće Ministarstvo kulture i informisanja, o čemu je govorila Slavica Trifunović, pomoćnik ministra za kulturu i informisanje.
O ovoj temi, ali i drugim značajnim pitanjima ekskluzivno su za Plus onlajn govorili Aleksandar Gajović, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja i Maja Rakovic, predsednica RAB Srbija.
Do kraja susreta predstavnika radio stanica širom Srbije, članica RAB-a, bilo je reči i o tome kako da lokalni radio pobedi nacionalni u svom gradu, šta se radi na evropskom radiju, kakav je audio standard i kako da se radio bolje čuje, a održana je i promocija knjige “Misija Capri” ili Opklada Blackbird i Beogradski gambit – Nestor M. Kaminski.

U promociji su učestvovali Marin Krešić, arhitekta i pisac, Tanja Bošković, dramska umetnica, Jagoš Đuretić, direktor Izdavačke kuće Albatros Plus i Slobodan Kljakić, novinar. Moderator je bila Maja Rakovic.
Posebne priloge objavićemo u sredu, 17. aprila.Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline