AHA Mura Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 15.04.2019. | objavio Plusonline

0

Drugi raport sa Radio dana. Digitalizacija, da ili ne!

Drugi dan Radio dana, koji organizuje RAB Srbija, obeležilo je mnogo tema od kojih je najznačajnija digitalizacija radija u Srbiji.

Na panelu su govorili: prof. mr Goran Pekovic, član Saveta REM-a, Zorana Bojičić, izvršni direktor Sektora tehnike Radio Beograda, mr Dragoljub Stefanović, rukovodilac Službe za kontrolu RATEL-a, Natalija Varagić, koordinator grupe za radiodifuziju RATEL-a, Zoran Gaćinović, rukovodilac Službe radio planiranja i standardizaciju u JP Emisiona tehnika i veza, Marija Piper Horvat, članica IO HURIN-a i direktorka radija Vallis Aurea i Emil Povlakić iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH.
Tom prilikom rečeno je da će digitalizacija u Srbiji početi uskoro, za nekoliko godina, a prisutni su mogli da čuju i kakva su iskustva u Hrvatskoj gde se nekoliko radija digitalizovalo.
Zaključci su da radio mora da se promeni i osavremeni ako želi da opstane.
Međutim, prema rečima Marije Piper Horvat radio stanice u Hrvatskoj koje su digitalizovane nisu zadovoljne jer je više troškova, nego benefita. 
Zbog toga se otvorilo mnogo pitanja o ovoj temi, kao na primer digitalizacija da ili ne i koje su prednosti, a koje mane digitalizacije radija?
Ohrabrujuće je što se sa prelaskom na digitalno emitovanje radija neće prestati sa analognim, već će se i jedan i drugi paralelno realizovati.
U celom tom procesu veliku podršku radio stanicama u Srbiji pružiće Ministarstvo kulture i informisanja, o čemu je govorila Slavica Trifunović, pomoćnik ministra za kulturu i informisanje.
O ovoj temi, ali i drugim značajnim pitanjima ekskluzivno su za Plus onlajn govorili Aleksandar Gajović, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja i Maja Rakovic, predsednica RAB Srbija.
Do kraja susreta predstavnika radio stanica širom Srbije, članica RAB-a, bilo je reči i o tome kako da lokalni radio pobedi nacionalni u svom gradu, šta se radi na evropskom radiju, kakav je audio standard i kako da se radio bolje čuje, a održana je i promocija knjige “Misija Capri” ili Opklada Blackbird i Beogradski gambit – Nestor M. Kaminski.

U promociji su učestvovali Marin Krešić, arhitekta i pisac, Tanja Bošković, dramska umetnica, Jagoš Đuretić, direktor Izdavačke kuće Albatros Plus i Slobodan Kljakić, novinar. Moderator je bila Maja Rakovic.
Posebne priloge objavićemo u sredu, 17. aprila.Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline