AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 18.03.2019. | objavio Plusonline

0

Dr Tatjana Vidanović: Ovaj period treba iskoristiti za pojačanu fizičku aktivnost i čišćenje organizma od toksina

Ovih dana na Zelenoj pijaci je bogata ponuda svežeg voća i povrća. Najviše je zelenog povrća – zelena salata, mladi luk, kupus, spanać, brokoli, mogu se naći i paradajz i krastavac, a uskoro će na tezgama biti i sezonskog voća.

S obzirom na veliki izbor sveže hrane koji nam je svakodnevno dostupan i polazeći od činjenice da je ovo idealno vreme za detoksikaciju organizma posle zimskog perioda, o regulisanju ishrane u ovom periodu razgovarali smo sa dr Tatjanom Vidanović, specijalistom higijene u Zavodu za javno zdravlje Pirot.

Dr Vidanović najpre savetuje da lepo vreme treba iskoristi za povećanje fizičkih aktivnosti i što češćeg boravka u prirodi. Ishranu treba bazirati na zelene biljke u cilju poboljšanja krvne slike i čišćenja organizma od toksina koje smo uneli tokom zime, a kada je meso u pitanju, prednost treba dati ribi.

U ovom periodu, dodaje dr Vidanović, preporučuje se što više sezonskog voća jer ga kasnije u svežem obliku nema. Pored svežeg voća i povrća voda je sastavni deo dijeta.

Dr Tatjana Vidanović napominje da u pravilnu ishranu spadaju i mlečni proizvodi sa manje od 4% masnoće i da ne treba izbacivati hleb iz ishrane. Hleb, ukoliko se radi o integralnom hlebu od pahuljica i celih zrna žitarice, je zdrav i koristan.

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline