AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 09.01.2019. | objavio Plusonline

0

Dr Radmila Zec: Povečan broj obolelih od akutnih respiratornih infekcija, gripa na području Okruga još uvek nema

Prvi slučajevi gripa u Srbiji potvrdjeni su u 52. kalendarskoj nedelji 2018. tačnije krajem decembra prošle godine. Na području Okruga, prema rečima doktorke Radmile Zec, epidemiologa Zavoda za javno zdravlje Pirot, gripa još uvek nema ali je broj obolelih od akutnih respiratornih infekcija povećan.   

S obzirom da je u Srbiji grip i laboratorijski potvrdjen, dr Zec kaže da je preporučila lekarima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, da upućuju pacijente u Zavod, kako bi uzorkovanjem brisa,  utvrdili vrstu oboljenja, odnosno u slučaju gripa isti i potvrdili. Naravno ne uzorkuje se bris kod svih pacijenata, ističe doktorka.

Mere prevencije, kao sastavni deo zdravstvene kulture, poželjno je primenjivati kad god je to moguće. Doktorka Zec ističe da je u populaciji zdravstvena kultura na mnogo višem nivou. Nајеfikаsniја mеrа prеvеnciје u cilju sprеčаvаnjа infеkciје virusоm gripа је  vаkcinаciја. Prеpоručuјu sе i оpštе mеrе prеvеnciје: izbеgаvаnjе bliskih kоntаkаtа sа оbоlеlim оsоbаmа, higiјеnа disајnih putеvа (pоkrivаnjе nоsа i ustа priliкоm kаšljаnjа i kiјаnjа pаpirnаtоm mаrаmicоm којu оdmаh nакоn upоtrеbе trеbа bаciti, а rukе оprаti tеkućоm vоdоm i sаpunоm), prоvеtrаvаnjе prоstоriја, izbеgаvаnjе bоrаvkа u zаtvоrеnim prоstоrimа gdе sе nаlаzi vеliki brој ljudi.

Epidemiolozi  objašnjavaju da postoji više od 200 različitih uzročnika respiratornih bolesti koji izazivaju oboljenja koja su naizgled vrlo slična gripu. Epidemija gripa očekuje se tokom februara, eventualno u martu. 

Tagovi: , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline