AHA Mura Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 09.11.2018. | objavio Plusonline

0

Delegacija Pirotskog okruga položila vence na Srpskom groblju u Sofiji

Na poziv našeg ambasadora u Bugarskoj, gospodina Vladimira Ćurguza povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, delegacija Pirotskog upravnog okruga danas je u Sofiji položila vence na spomenik Srpskim borcima.

Centralna manifestacija polaganja venaca održana je na sofijskom groblju Orlandovac, na kome se nalazi spomen obeležje našim borcima. 

Delegaciju su činili načelnica Pirotskog upravnog okruga, Dragana Tončić, gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić i predsednik Opštine Dimitrovgrad, Vladica Dimitrov.

*Informacija i foto: Pirotski upravni okrug

*********************************************

Srpsko vojničko spomen-groblje u Sofiji jedana je od parcela na na sofijskom groblju Orlandovce, na kojoj su sahranjeni poginuli u balkanskim ratovima od 1912. do 1913. godine i pomrli u zarobljeništvu od 1915. do 1918. godine u Bugarskoj.
Tokom Prvog svetskog rata, oko 40.000 srpskih ratnih zarobljenika i interniraca nalazilo se u zarobljeničkim depoima/logorima u Bugarskoj. Nakon završetka Prvog svetskog rata, u Bugarskoj su popisana 5.952 groba interniranih srpskih građana i ratnih zarobljenika umrlih u bugarskom ropstvu, na više od 38 lokacija.
Jugoslovensko poslanstvo u Sofiji je od 1925. godine nakon prepiske sa Ministarstvom vera Kraljevine SHS u Beogradu obezbedilo sredstava za obnavljanje srpskog ratnog groblja a uz pomoć pesnika i akademika Milana Rakića, prikupljeni su podaci o pokopanim ratnicima na groblju.
U julu 1926. godine Kraljevina Jugoslavija odobrila je Poslanstvu u Sofiji 100.000 dinara „za uređenje i održavanje naših vojničkih grobalja u Bugarskoj“. Izrađen je nov plan groblja i spomenika.
  Na parkovskom prostoru zasađena su 24 stabla i nisko rastinje. Naziv plana je na francuskom: „Plan du parc fait au cemetiere de Sofia pour les Hèros Serbes morts pour la patrie.

      Konačni (današnji) izgled, Srpsko vojničko groblje u Sofiji, dobilo je nakon izvedenih radova na groblju 1927. godine. Spomenik je svečano otkriven na Vidovdan, 28. juna 1928. godine, polaganjem venaca i odavanjem pošte palim ratnicima.
Danas brigu i staranje o Srpskom vojničkom groblju u Sofiji vodi ambasada Republike Srbije u Bugarskoj

*********************************************

Hor “Sveti Jovan Zlatousti” u Sofiji povodom obeležavanja 100 godina od dana primirja

Na poziv Ambasadora Republike Srbije u Sofiji g-dina Vladimira Ćurguza Udruženje za negovanje muzičke kulture “Sveti Jovan Zlatousti” učestvuje u programu obeležavanja 100 godina od Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Hor “Sveti Jovan Zlatousti” na Centralnom gradskom groblju “Orlandovci“ na kome se nalazi Srpsko vojničko groblje, učestvovao je tokom služenja pomena i potom, već tradicionalno, imao u Ambasadi R. Srbije prigodan program kompozicija iz perioda Prvog svetskog rata.

Tim povodom Predsednik udruženja Zlatko Jovanović poklonio je Ambasadoru Vladimiru Ćurguzu i Vojnom izaslaniku Zdravku Periću Monografiju: “Horsko pevanje u Pirotu 1881-2018”.

 

Tagovi: , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline