AHA Mura Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 14.02.2019. | objavio Plusonline

0

Danas je Sveti Trifun

Danas Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetog Trifuna. Sveti Trfun se smatra zaštitnikom vinove loze i vinogradarstva, mnogih zanata, ali i iskrene bračne ljubavi.

Na Trivundan vinogradari idu u vinograde, orezuju lozu i vinom zalivaju čokote, da bi im time povratili malaksalu snagu posle dugog zimskog perioda i pripremili ih za proleće, za bolji razvoj i rod.

Zbog običaja orezivanja vinove loze, u istočnoj Srbiji Svetog Trifuna zovu i Orezač ili Zarezoja, u pirotskom kraju se veruje da će biti kišna i rodna godina ako na Trivundan padne sneg, a ako je vedro – biće sušna.

Crkva Svetog Trifuna slavi kao velikomučenika koji je postradao za hrišćansku veru, ne isključujući njegov značaj kao zaštitnika bračne ljubavi i vernosti koje su deo hrišćanske propovedi.

Istovremeno Rimokatolička crkva slavi Svetog Valentina ili Dan zaljubljenih koji danas obeležavaju mnogi mladi parovi širom sveta bez obzira na versku pripadnost.

Tagovi:Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline