AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 14.02.2019. | objavio Plusonline

0

Danas je Sveti Trifun

Danas Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetog Trifuna. Sveti Trfun se smatra zaštitnikom vinove loze i vinogradarstva, mnogih zanata, ali i iskrene bračne ljubavi.

Na Trivundan vinogradari idu u vinograde, orezuju lozu i vinom zalivaju čokote, da bi im time povratili malaksalu snagu posle dugog zimskog perioda i pripremili ih za proleće, za bolji razvoj i rod.

Zbog običaja orezivanja vinove loze, u istočnoj Srbiji Svetog Trifuna zovu i Orezač ili Zarezoja, u pirotskom kraju se veruje da će biti kišna i rodna godina ako na Trivundan padne sneg, a ako je vedro – biće sušna.

Crkva Svetog Trifuna slavi kao velikomučenika koji je postradao za hrišćansku veru, ne isključujući njegov značaj kao zaštitnika bračne ljubavi i vernosti koje su deo hrišćanske propovedi.

Istovremeno Rimokatolička crkva slavi Svetog Valentina ili Dan zaljubljenih koji danas obeležavaju mnogi mladi parovi širom sveta bez obzira na versku pripadnost.

Tagovi:Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline