AHA Mura Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Privreda

Objavljeno 14.09.2018. | objavio Plusonline

0

Dan polja kukuruza u Pirotu

U organizaciji Poljoprivredne, savetodavne i stručne službe u Pirotu održana je tradicionalna manifestacija „Dan polja kukuruza“. Na Oglednoj farmi Službe posejano je ukupno trideset devet sorata šest renomiranih semenskih kuća iz Srbije. Ove godine prinosi na Oglednoj farmi nisu zadovoljavajući s obzirom na nepovoljne vremenske prilike koje nisu omogućile optimalnu primenu agrotehničkih mera. Na sreću, stanje je daleko bolje na individualnim poljoprivrednim gazdinstvima u Pirotu gde se očekuju prinosi iznad višegodišnjeg proseka.

Prisutne ratare i goste, najpre je u ime Poljoprivredne , savetodavne i stručne službe u Pirotu pozdravila Mimica Kostić Djordjević, istakavši da je ovo još jedna prilika da se razmene iskustva i čuju saveti predstavnika semenskih kuća.

Stručni saradnik za ratarstvo, Srdjan Vidanović, u šali kaže da su poljoprivrednici videli kako ne treba da izgleda jedna parcela pod kukuruzom pokazujući kukuruz na Farmi. Medjutim, bez obzira na izuzetno nepovoljne vremenske prilike, kiša je zaobilazila ovo područje i nije pala više od dva meseca, očekuju se prinosi od oko 4,5 tona po hektaru.

Nebojša Lazarević iz Instituta „Zemun polje“ kaže da je stanje kukuruza ove godine veoma dobro na širem području Srbije. Proleće nije obećavalo naročiti rod, ali povoljan raspored padavina u najvažnijim fazama razvoja kukuruza doprineo je da ratari mogu biti zadovoljni jer imaju rekordne prinose, na pojedinim parcelama i do deset tona po hektaru.

  

Tagovi: , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline