AHA Mura Branislav Kostić Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Gradska hronika

Objavljeno 14.04.2018. | objavio Plusonline

0

Bojan Pešić: Pirot prošle godine zbog ujeda pasa platio dva ipo miliona dinara

Psi lutalice ,,našli,, su se juče u Palati federacije. Šalu na stranu, pojava pasa lutalica na ulicama gradova i sela u Srbiji, postala je veliki problem. Gradovi i opštine u Srbiji isplatili su za šest godina najmanje 25 miliona evra na ime odšteta zbog ujeda napuštenih pasa, a 77.500 građana bili su žrtve napada. Iako raste broj izgrađenih prihvatilišta, kao i uhvaćenih „lutalica“, kontrola njihove populacije nije dala očekivane rezultate zbog čega su potrebne nove mere na nacionalnom i lokalnom nivou.

Na okruglom stolu koji su u Palati Srbija organizovali NALED i ORCA, u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave ocenjeno je da je potrebna izrada nacionalne strategije kontrole populacije pasa, kao i lokalnih programa kontrole jer takav dokument nema čak 78,8% gradova i opština.

Član Upravnog odbora NALED-a Vladan Vasić istakao je da lokalne samouprave imaju problem i sa građanima koji lažiraju ujede kako bi naplatili odštetu koja se u proseku kreće od 25.000 do 100.000 dinara. On je naglasio da je neophodno formiranje registra odštetnih zahteva na nivou cele zemlje kako bi se ukrštanjem podataka iz svih gradova i opština utvrdilo koga psi „redovno“ ujedaju. Takođe, neophodno je da se ujednači praksa lekara i medicinska dokumentacija kojom se potvrđuje povreda jer se neretko dešava da lekari potvrde da je reč o ujedu psa iako za to nema dokaza.

Poznato je da Azil za pse postoji u Pirotu i da Komunalac ulaže maksimalne napore kako bi uklonio pse lutalice sa ulica. O tome je govorio Boban Tolić, direktor i na današnjoj Konferenciji za novinare.


  Šta kažu podaci u Pirotu. Bojan Pešić, šef Odseka za komunalno stambene poslove rekao nam je danas da ima slučajeva, ali da nisu zabrinjavajući. Pešić, medjutim, potvrdjuje ono što je gradonačelnik Vladan Vasić govorio na jučerašnjem skupu u Palati federacije, da ima slučajeva koji su “fingirani”!

Tagovi: , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑


  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline