AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Lokalna samouprava

Objavljeno 27.09.2018. | objavio Plusonline

0

Bezbednost baze podataka u Pirotu na visokom nivou

Nacionalna alijanska za lokalni i ekonomski razvoj i Vlada Republike Srbije testiraju bezbednost informacionih sistema na lokalu. Kako je NALED objavio posle međunarodne Konferencije o visokotehnološkom kriminalu i informacionoj bezbednosti “Poveži se sigurno!”, bezbednost informacionih sistema nije visoko na listi prioriteta na lokalu što pokazuju rezultati istraživanja na uzorku od 63 grada i opštine prema kojima skoro svaka druga lokalna samouprava nema izrađen Akt o informacionoj bezbednosti, a čak njih 71% nema mehanizme kontrole odliva informacija, što je predstavljeno na Konferenciji. Sprovedeno istraživanje je deo projekta “Zaštita podataka o ličnosti i informaciona bezbednost na lokalu”.

Projektom je predviđena provera kvaliteta zaštite podataka građana na lokalu i otklanjanje slabosti koje bi usled hakerskih napada omogućile zloupotrebu informacija. Reč je o “etičnom hakerisanju” koje sprovode stručnjaci za informacionu bezbednost u saradnji sa nadležnima iz lokalne samouprave. Ovaj kontrolisani napad analizira i traži slabe tačke informacionog sistema.

Saša Jelenković, šef Odseka za informatiku Gradske uprave Pirot, je član NALED-a za e-upravu i govorio je za Plus onlajn o ovoj temi. Prema njegovim rečima država će koristiti moderne tehnologije kako bi građani po službenoj dužnosti mogli brže i efikasnije da obavljaju planirane poslove na jednom mestu, bez potrebe da odlaze od ustanove do ustanove i prikupljaju dokumenta jer su baze podataka otvorene svim instucijama. Država je, kako je rekao Jelenković, rešila da uvede red u bezbednost podataka i sve institucije su dobile nalog za izradu Akta o bezbednosti. Grad Pirot je to uradio još prošle godine.

Kada je u pitanju bezbednost podataka Jelenković kaže da su podaci Gradske uprave sigurni i da je Pirot jedan od najbezbednijih gradova.  

*delovi teksta preuzeti sa zvaničnog sajta NALED-a

Tagovi: , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline