AHA Mura Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Lokalna samouprava

Objavljeno 27.09.2018. | objavio Plusonline

0

Bezbednost baze podataka u Pirotu na visokom nivou

Nacionalna alijanska za lokalni i ekonomski razvoj i Vlada Republike Srbije testiraju bezbednost informacionih sistema na lokalu. Kako je NALED objavio posle međunarodne Konferencije o visokotehnološkom kriminalu i informacionoj bezbednosti “Poveži se sigurno!”, bezbednost informacionih sistema nije visoko na listi prioriteta na lokalu što pokazuju rezultati istraživanja na uzorku od 63 grada i opštine prema kojima skoro svaka druga lokalna samouprava nema izrađen Akt o informacionoj bezbednosti, a čak njih 71% nema mehanizme kontrole odliva informacija, što je predstavljeno na Konferenciji. Sprovedeno istraživanje je deo projekta “Zaštita podataka o ličnosti i informaciona bezbednost na lokalu”.

Projektom je predviđena provera kvaliteta zaštite podataka građana na lokalu i otklanjanje slabosti koje bi usled hakerskih napada omogućile zloupotrebu informacija. Reč je o “etičnom hakerisanju” koje sprovode stručnjaci za informacionu bezbednost u saradnji sa nadležnima iz lokalne samouprave. Ovaj kontrolisani napad analizira i traži slabe tačke informacionog sistema.

Saša Jelenković, šef Odseka za informatiku Gradske uprave Pirot, je član NALED-a za e-upravu i govorio je za Plus onlajn o ovoj temi. Prema njegovim rečima država će koristiti moderne tehnologije kako bi građani po službenoj dužnosti mogli brže i efikasnije da obavljaju planirane poslove na jednom mestu, bez potrebe da odlaze od ustanove do ustanove i prikupljaju dokumenta jer su baze podataka otvorene svim instucijama. Država je, kako je rekao Jelenković, rešila da uvede red u bezbednost podataka i sve institucije su dobile nalog za izradu Akta o bezbednosti. Grad Pirot je to uradio još prošle godine.

Kada je u pitanju bezbednost podataka Jelenković kaže da su podaci Gradske uprave sigurni i da je Pirot jedan od najbezbednijih gradova.  

*delovi teksta preuzeti sa zvaničnog sajta NALED-a

Tagovi: , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline