Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 13.03.2019. | objavio Plusonline

0

Banicijada u znak sećanja na pirotsko selo Zavoj kojeg više nema

Mesna zajednica Novi Zavoj tradicionalno organizuje “Banicijadu” povodom godišnjice od potapanja sela Zavoj. Šesta “Banicijada” biće održana u nedelju, 17. marta, sa poečtkom u 13 časova.

PR manifestacije, Marijana Vučić Ćirić, kaže da na ovaj način oni održavaju sećanje na potop sela Zavoj, ali i slave novi život u naselu Novi Zavoj. Prema njenim rečima, iz godine u godinu “Banicijada” je sve masovnija, sve više dece želi da učestvuje, a po tradiciji je pripremljen i kulturno umetnički program.

Predsednik Mesne zajednice Novi Zavoj, Zoran Pejčić, ističe da će ovoga puta biti sto učesnika i desetak mališana. Još uvek nije precizirano ko će biti deo stručnog žirija, ali su za sve učesnike pripremili nagrade.

Za ovu manifestaciju vlada veliko interesovanje građana, a učesnice se maksimalno trude da pripreme banicu na najbolji mogući način. Prenosimo vam delić atmosfere sa prošlogodišnje “Banicijade”.

Da podsetimo, selo je potopljeno 26. februara 1963. godine kada se u Visočicu sručila velika količina zemlje i zatvorila njen tok. U kanjonu Visočine selo Zavoj je počelo da tone.

Na mestu gde je bilo selo sada je Zavojsko jezero.

Tagovi: , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline