Zorana Mihajlović u razgovoru sa bugarskim ambasadorom:"Povezaće nas Koridor 10 i pruga Niš-Dimitrovgrad"

07. novembar 2016. 13:28 Društvo Pirot Plus Online

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović razgovarala je sa novim ambasadorom Bugarske Radkom Vlajkovom o mogućnostima za saradnju na infrastrukturnim projektima.

"Srbija i Bugarska su dve tranzitne zemlje koje svoje, inače dobre bilateralne odnose, mogu dodatno da unaprede, posebno kroz razvoj saradnje u oblasti saobraćaja i energetike", rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade je, kako je saopšteno iz njenog kabineta, u kontekstu boljeg povezivanja dve zemlje posebno istakla značaj završetka izgradnje Koridora 10 i modernizaciju pruge Niš-Dimitrovgrad.

Mihajlovićeva i Vlajkov su razgovarali i o ubrzanju procedura na železničkim graničnim prelazima između dve zemlje, koje će doprineti boljem saobraćajnom povezivanju dve zemlje, ali i olakšati tranzit regiona.

Ambasador Vlajkov rekao je da Bugarska podržava evropski put Srbije i da je spremna da je na tom putu podrži i prenošenjem svojih iskustava i pružanjem tehničke pomoći.

Vlajkov je ocenio da se dobri odnosi dve zemlje mogu dodatno unaprediti proširenjem saradnje u oblasti infrastrukture i saobraćaja, navedeno je u saopštenju.

Kada je reč o izgradnji Koridora 10, treba da bude izgradjeno 28,7 kilometara autoputa kroz Grdeličku klisuru, 20 kilometara deonice Prosek- Crvena reka, 16 kilometara Staničnje-Pirot, 14 kilometara Pirot Istok- Dimitrovgrad, osam kilometara Obilaznica Dimitrovgrad i četiri kilometara preostalog dela na deonici Čiflik - Staničenje.

Ceo putni Koridor 10 treba da bude izgradjen do kraja 2016. ili najkasnije početkom 2017. godine.

Mapa Srbije i Koridori 10 i 11. Sa dinamikom završetka radova .