Počela sezona zimskih guma

01. novembar 2017. 08:25 Gradska hronika Pirot Plus Online

Po Zakonu o bezbednosti saobraćaja, od 1. novembra bi svi vozači u Srbiji trebalo da poseduju sve četiri zimske gume na automobilu ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledica. Iz Auto-moto saveza Srbije apeluju na građane da bez obzira na temperaturu i sneg u toku zimskog perioda koriste zimske gume, radi bezbednosti u saobraćaju.

Kada nema snega i leda zimska oprema nije obavezna, ali Agencija za bezbednost saobraćaja savetuje upotrebu zimskih guma pošto su mekše i bolje prijanjaju na podlogu, pa imaju mnogo kraći zaustavni put prilikom kočenja.

U slučaju saobraćajne nesreće iako niste krivi, postoji mogućnost da zbog letnjih guma platite svu pričinjenu materijalnu, ali i nematerijalnu štetu.

Ako je temperatura iznad nule, niste dužni da imate zmske gume. Policija neće sankcionisati nemanje zimskih guma ako nema snega i leda, osim u slučaju udesa i saobraćajne nesreće.

Prošle godine kazne za upotrebu letnjih umesto zimskih guma se kreću od 6.000 do 20.000 dinara, dok su za pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara.

Vozač koji izazove udes sa vozilom koje ima letnje gume može dobiti kaznu i do 45 dana zatvora. Kazna za lance za sneg je 3.000 dinara.

Nabavka novih zimskih guma predstavlja ozbiljan trošak, iako je ponuda velika. U zavisnosti od dimenzije točka i marke guma, cene su od 10.000 pa sve do 100.000 dinara.