Zijah Sokolović - Lijevo desno pa u dušu gledaoca

01. novembar 2019. 09:13 Kultura Pirot Plus Online

Predstava „Lijevo desno glumac“ , koja je sinoć odigrana u sklopu desete Revije predstava malih pozorišnih formi u Pirotu, u režiji i izvođenju jednog od najpoznatijih jugoslovenskih glumaca, Zijaha Sokolovića, najjednostavnije rečeno, oduševila je gledaoce. Sokolović postepeno uvodi gledaoca u priču svojim predavanjem o pozorišnoj umetnosti. On je ne samo predavač i glumac već pomalo i psiholog. Iz svog ugla, ugla pažljivog posmatrača, pa i filozofa, posmatra svakodnevicu običnog čoveka. Na duhovit način, izuzetnom narativnošću i šarmom, pokretima i mimikom održava pažnju gledaoca sve vreme i često biva nagrađen gromkim aplauzima. Uspeva u svom nastojanju da na zabavan, humorističan način ukaže kako je biti umetnik u životu jer naše obaveze iz svakodnevice su zapravo naše uloge, kao i u pozorištu.

Posle predstave razgovarali smo sa Zijahom Sokolovićem, dobitnikom brojnih nagrada za svoja ostvarenja, i najpre pitali kako je došlo do ove predstave?

Večeras će biti odigrana poslednja prestava na Reviji predstava malih formi "Striptiz" u režiji Radoslava Milenkovića. Igraju Radoslav Milenković i Miloš Samolov.