Zdravlje i bezbednost na radu svakodnevna briga - Aleksandar Popović: Ne postoji radno mesto gde ne može da se desi povreda! Zaposleni i poslodavci moraju da prouče Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i da ga poštuju!

18. oktobar 2019. 08:00 Projekti Pirot Plus Online

Portal Plus online uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije realizuje projekat


„Zdravlje i bezbednost na radu svakodnevna briga“


u okviru Konkursa zа sufinаnsirаnje projekаtа proizvodnje medijskih sаdržаjа zа internet medije u 2019. godini


Cilj projekta: Informisanje o Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu i ukazivanje na mere prevencije i zaštite na radu.

Smatramo da je pored obuka koje bi radnici trebalo da prolaze u krugu fabrike, ili na gradjevinama i ostalim poslovima na terenu, neophodno da znaju i šta Zakon propisuje i da iz prava proističu i obaveze, kako radnika tako i poslodavca. Za obostran uspeh neophodno je odgovarajuće poznavanje materije.

Ciljna grupa projekta: Zaposleni u pirotskoj privredi, posebno u građevinarstvu i proizvodnim firmama sa rizičnim radnim operacijama.

Sekundarna ciljna grupa: Mladi radnici svih firmi u Pirotskom okrugu i poslodavci; Nezaposleni.

****************

U građevinskom smislu Pirot je poslednjih godina zaista u ekspanziji. Da podsetimo šta je rađeno tokom ove godine.

Rekonstrukcija Vrtića „Prvomajski cvet“, koja se radi po fazama. Druga faza je pri kraju.

U septembru je izgrađen trgovinski objekat „Lidl“. Radovi su trajali tokom leta.

U tom delu grada počelo je uređenje novog naselja Zapadni Kej gde je u izgradnji nekoliko stambenih zgrada.

Naselje Senjak se konstantno širi, gde, takođe, „niču“ nove zgrade, a Ulica Ćirila i Metodija produžena je do Drugog ringa. Ovaj deo grada će se ubuduće još uređivati.

Ovu godinu obeležila je i velika investicija JP Vodovod i kanalizacija - Fabrika vode Berilovac.

Izgradnja Koridora 10 je takođe neizostavna u ovoj priči, s obzirom da je na tom poslu angažovano mnogo pirotskih građevinskih firmi.

Radilo se i na putnoj infrastrukturi u gradu i selima.

Rekonstruisana je osnovna škola „Sveti Sava“, a godinu pre i škole „8. septembar“ i „Mladost“.

Pri kraju su radovi i na izgradnji najvećeg do sada marketa Marmil.

Uslediće radovi na izgradnji glavnog kolektora otpadnih voda, izgradnji kompleksa otvorenog bazena i još mnogo toga.

Sve ovo zahteva radove po posebnim uslovima i neizostavnu bezbednost radnika – opremu, obučenost i znanje.

Naš sagovornik, kada su podaci u Pirotu u pitanju, je Aleksandar Popović, šef Inspektorata za rad u Pirotskom upravnom okrugu.

Koliko poslodavci i radnici poznaju zakon i kakva je situacija na terenu, prvo je pitanje kojim smo počeli razgovor. Aleksandar Popović kaže da se drastično  smanjio broj povreda, na bezbednost i zdravlje na radu se drugačije gleda i više poštuje.

Iz godine u godinu se napredovalo u toj oblasti zahvaljujući stalnim nadzorima, medijima, imamo veliki broj „rotacija“ inspektora koji idu u druga mesta i uspeli su da dopru do svesti i zaposlenih i poslodavaca. U 2019. godini u Pirotu i okrugu imali smo samo 10 težih povreda, a smrtnih povreda nije bilo poslednjih godina, naveo je Popović.

Šef Inspektorata za rad Aleksandar Popović objašnjava da su poslodavci dužni, pre izvođenja radova, da ispoštuju zakonske procedure.

U okrugu su u ovoj godini bile povrede u građevinarstvu, šumarstvu i industriji. Gde god je inspekcija utvrdila da su poslodavci napravili propuste podnosili su krivične prijave protiv poslodavaca ili radnika. Obavljeno je 211 nadzora, zabeleženo je 10 težih povreda i jedna lakša zbog čega su podnete prekršajne prijave i protiv zaposlenih i protiv poslodavaca, rekao je Popović.

U okrugu su u ovoj godini bile povrede u građevinarstvu, šumarstvu i industriji. Gde god je inspekcija utvrdila da su poslodavci napravili propuste podnosili su krivične prijave protiv poslodavaca ili radnika. Obavljeno je 211 nadzora, zabeleženo je 10 težih povreda i jedna lakša zbog čega su podnete prekršajne prijave i protiv zaposlenih i protiv poslodavaca, rekao je Popović.

Kada smo u prethodnoj objavi, u razgovoru sa Marinom Furtulom, direktorkom Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, istakli da su poslodavci u obavezi da urade Akt o proceni rizika za svako radno mesto jer ne postoji radno mesto gde ne može da dođe do povrede, to nam je ovom prilikom potvrdio i Aleksandar Popović.

Bilo je povreda i u obrazovanju i u trgovini. Dakle, ne postoji radno mesto gde ne može da se desi povreda. Građevina je najrizičnija, zatim šumarstvo, ali i industrija. Gradilišta su za sada u fokusu, imamo preko 200 prijava početka rada na različitim gradilištima, naglašava Popović.

Aleksandar Popović poručio je zaposlenima i poslodavcima da prouče Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, da se pridržavaju načela zakona i da svaka izgradnja ili početak radova mora da se prijavi.

Prijava je besplatna, na šalteru Pirotskog upravnog okruga, a to je početna osnova da se predupredi bilo kakva povreda, ali moramo da imao i lice koje će biti posvećeno tim poslovima i konstantno biti na gradilištu, poručio je Popović.

Inspektorat za rad u Pirotskom upravnom okrugu otvoren je za sve poslodavce i zaposlene svakog radnog dana od 7 do 15 časova gde mogu da se informišu o svemu što im je potrebno.

Brojevi telefona Inspektorata za rad su 010/313-462 i 010/313-463

Napominjemo i ovom prilikom da se informišete o Zakonu o bezbednosti i zdravlja na radu OVDE.

U objavi koja sledi prikazaćemo jedno gradilište u Pirotu, a obići ćemo i pojedine firme.