Zaštićen Pirotski kačkavalj od kravljeg mleka VIDEO

18. mart 2013. 13:54 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Od danas je Pirotski kačkavalj od kravljeg mleka na listi proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom na sajtu Zavoda za intelektualnu svojinu.

Presednik Opštine, Vladan Vasić, kaže da je Pirot jedan od retkih gradova koji ima više brendova ili proizvoda tipičnih za svoje područje.Posle dve ipo godine rada okončan je posao na zaštiti i to će svakako biti od velike koristi pirotskim proizvodjačima.Na ovaj način ime Pirotskog kačkavalja u buduće ne bi trebalo da bude zloupotrebljavano.

Prema rečima stručnog saradnika za poljoprivredu, Vesne Lazarević, ključni deo zaštite imena porekla Pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka je Elaborat koji je radio profesor Poljoprivrednog faklulteta u penziji, Mihajlo Ostojić.Elaborat sadrži najsitnije detalje koji karakterišu ovaj proizvod i zapravo izrada elaborata uslovila je i dužinu trajanja dobijanja rešenja registracije oznake geografskog porekla.

Ono što je važno jeste obezbedjenje sirovinske baze. Pored samih poljoprivrednika i lokalna samouprava čini ozbiljne napore da unapredi stočarsku proizvodnju. Goran Popović, pomoćnik predsednika opštine za poljoprivredu kaže da se permanentno radi na stavranju boljih uslova o čemu svedoči budžet za poljoprivredu.