Za uravnoteženiji društveno-ekonomski razvoj Srbije 2,5 miliona evra

08. oktobar 2019. 12:30 Privreda Pirot Plus Online

Danas je u Hotelu Ana Luks u Pirotu održana Informativna sesija o drugom javnom pozivu razvojnog programa EU PRO za dodelu bespovratnih sredstava preduzetnicima i preduzetnicama i mikro i malim preduzećima. Evropska unija (EU) je za ovaj javni poziv opredelila ukupno 2,5 miliona evra kako bi doprinela povećanju konkurentnosti lokalne privrede u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije.

Poziv je otvoren do 10. novembra 2019. godine, a pravo učešća imaju preduzetnici i preduzetnice, mikro i mala preduzeća koja se bave proizvodnjom i koja su registrovana u periodu od 2014-2018. godine u 99 gradova i opština uključenih u program EU PRO. Opredeljena sredstva namenjena su za nabavku opreme i uvođenje usluga sa ciljem da se unapredi proizvodnja i tržišni potencijal privrednih subjekata i doprinese povećanju zaposlenosti.

Preduzeća mogu da konkurišu za bespovratna sredstva u visini od 10.000 do 30.000 evra, dok je za brzorastuća i izvozno orijentisana preduzeća i preduzetnike maksimalan iznos podrške 70.000 evra, istakao je pored ostalog Enis Ujkanović, menadžer sektora za mala i srednja preduzeća.

Jedan od važnijih ciljeva podrške EU PRO jeste povećanje tržišnog potencijala, doprinos lancu vrednosti i otvaranje novih radnih mesta.