Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Lokalna samouprava

Objavljeno 13.03.2018. | objavio Plusonline

0

Vladan Vasić, gradonačelnik, priredio prijem za delegaciju Jevreja

Povodom 75. godišnjice stradanja pirotskih Jevreja u Drugom svetskom ratu danas je u Pirotu organizovano polaganje venaca kod spomen obeležja “Davidova zvezda” u Jevrejskoj ulici.

Neposredno pre ovog događaja delegaciju Jevreja primio je gradonačelnik Vladan Vasić. 

Delegaciju su činili potomci porodice Abravanel, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, Jevrejske opštine Niš i Gradskog odbora SUBNOR-a.

Ovom prilikom Tuvi Tuli Jusefović govorio je o stradanju Jevreja. On je tada imao 4 godine. 

Posle prijema održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili gradonačelnik Vladan Vasić, Tuvi Tuli Jusefović, Jasna Ćirić iz Jevrejske opštine Niš i Aleksandar Gaon, zamenik predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije.

Gradonačelnik Vasić istakao je da je u Pirotu živelo oko 150 Jevreja i da se čuva njihova tradicija, imamo spomen obeležje i Jevrejsku ulicu. On je dodao da je važno negovati tradiciju i zbog prošlosti i zbog budućnosti. 

Tuli Jusefović kaže da ne može da opiše svoja osećanja jer je ovo njegov žalostan dan s obzirom da je cela porodica njegovih roditelja, koji su Piroćanci, nastradala u holokaustu. 

Jasna Ćirić iz Jevrejske opštine Niš izrazila je veliku zahvalnost Pirotu na svakoj aktivnosti u znak sećanja na Jevreje.

Aleksandar Gaon kaže da u Srbiji ima 10 jevrejskih zajednica. Oni su, kao Savez jevrejskih opština Srbije, zahvalni lokalnoj samoupravi u Pirotu što održava sećanje na svoje nestale komšije.  

Posle prijema kod gradonačelnika delegacija se sa predstavnicima Grada, Okruga i brojnim gradskim organizacijama uputila u Jevrejsku ulicu gde su položili cveće na spomen obeležje.

 

Tagovi: , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline