Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 27.05.2019. | objavio Plusonline

0

Vesti iz Gimnazije Pirot: Tim GimPi2 osvojio drugo mesto na takmičenju Otvoreno obrazovanje u Srbiji; Ostvaren zapažen rezultat na NIS-ovoj Olimpijadi znanja iz ruskog jezika

Na takmičenju “Otvoreno obrazovanje u Srbiji” tim GimPi2 je osvojio drugo mesto i dobio nagradu –  K’NEX robot (set za izgradnju robotskih sistema) za učenje programiranja. Finale takmičenja je održano 23. maja u Beogradu. U finalu je učestvovalo 10 najboljih timova od prijavljenih 80. Učenici su prezentovali svoje radove pred žirijem i publikom. 

Takmičenje je organizovao „Centar za obrazovne tehnologije Zapadni Balkan“, kao aktivnost u projektu „Otvoreno obrazovanje“ koji je podržan od strane projekta “Otvoreni podaci– otvorene mogućnosti” koji u Republici Srbiji sprovode Program Ujedinjenih nacija za razvoj i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, uz podršku Svetske banke i Fonda za dobru upravu Ujedinjenog kraljevstva.

Učenici su se takmičili u izradi infografika na osnovu rezultata obrade otvorenih podataka.

Učenice prvog razreda pirotske Gimnazije, Ana Marinković i Anđela Živković, su izradile kratki video pod naslovom „Razlike među nama“ u kome prikazuju razne statističke podatke sa temom razlike među polovima. U oštroj konkurenciji naš tim je osvojio drugo mesto.

Mentor učenica je profesor Boban Tošić.

NIS-ova Olimpijada znanja iz ruskog jezika je i ove godine održana u dva kruga u pet kategorija. U konkurenciji od preko 1500 učenika iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, učenice Gimnazije Pirot, Ana Dimitrijević, Dorotea Stojanović i Sofija Obvinceva su, svaka u svojoj kategoriji, postigle zapažene rezultate i plasman među prvih 15 u finalnom krugu, koji je održan 24. maja u Novom Sadu.

Ovo je ogroman uspeh, s obzirom na to da nivo znanja koji se zahteva podrazumeva veći broj godina učenja ruskog jezika (od prvog, ili petog razreda osnovne škole), a učenice Ana Dimitrijević i Dorotea Stojanović uče ovaj jezik tek dve, odnosno tri godine.

Sa učenicama je radila i pripremala ih njihova profesorka ruskog jezika Marina Vacić. 

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline