Uspeo kamp u selu Strelac

30. jun 2015. 15:30 Društvo Pirot Plus Online

U selu Strelac u baušničkoj opštini od 20.-28. jun 2015 realizovan prvi omladinski kamp "Pogled sa juga Strelac 2015". Kamp su organizovali udruženje "Pirot E Publika" iz Pirota, udruženja "Pogled sa juga" iz Babušnice i O.Š. "Dobrinka Bogdanović" iz Strelca. Na kampu je bilo 30 učesnika iz cele Srbije, koji su tokom boravka u Domu učenika za decu iz socijalno ugroženih porodica u Strelcu uradili mnogo toga, a sve u cilju pomoći školi "Dobrinka Bogdanović" da verifikuje dom učenika, oživljavanju sela i promocije prirodnih bogatstava Južne i Jugoistočne Srbije, pre svega Specijalnog Rezervata Prirode Jerma.


Nemanja Živković ioz udruženja Pirot e publika kaže da je okrečen deo doma učenika u Strelcu, ofarbana je drvenariju, uredijeno dvorište i igralište, nacrtan mural, kako bi učenici škole imaju bolje uslove u novoj školskoj godini. Kamperi su pomagali starijim meštanima koseći im travu u dvorištvu, cepajući i slažući drva. Ofarbani su mostovi u selu. Pisac iz Babušnice, Saša Aranđelović, održao promociju svojih knjiga.


- Učesnici kampa obišli su Specijalni rezervat prirode Jerma, selo Rakita (poznato po rudniku koji je radio 30 godina i zapošljavao oko 500 radnika), najuži kanjon u Srbiji Cedilku, prošli kroz tunele kojima je nekad išao vozić Ćira na putu za rudnik u Rakiti, videli su šta je ostalo od ruinirane Zvonačke banje, obišli bajkovito selo Vlasi, na ulazu u kanjon Jerme, kao i jednistvene manastire u Poganovu u Sukovu. Takođe, popeli smo se na Gradište, vrh iznad sela Strelac, gde postoji nalazište vojne opreme iz rimskog perioda i bunar, ali i mnoštvo rupa koje svedoče o mnogobrojnim tragačima za blagom, i videli Skokove, niz malih vodopada. Highlight kampa bio je prvi Festival tradicionalne hrane, u kome su učešće uzeli učesnici kampa, meštani, osoblje škole kao i udruženje Staratelj. U okviru Festivala održan je i turnir u sahu, kao i izložba lužničkih rukotvorina.Početak kampa je ujedno bio i 5. rođendan udruženja Pirot E Publika, proslavljen otvaranjem izložbe fotografija sa kampova na Staroj planini.Na kraju, postavljeni su i ciljevi za sledeću godinu, a to je organizovanje još jednog omladinskog kampa, ali i prvog naučno-istraživačkog kampa za učenike osnovnih škole, pre svega onih iz socijalno ugroženih porodica, kaže za Plus radio i Portal Plus online nemanja Živkmović iz Udruženja Pirot e publika.