Uoči početka IV Tkačke kolonije u Dojkincima, učesnici obišli Tvrdjavu Kale

08. jul 2019. 21:10 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Sutra, u utorak, 9. jula pod pokroviteljstvom ambasada SAD i Kanade, na Staroj planini u selu Dojkinci, biće organizovana IV međunarodna Tkačka kolonija, jedinstvena inicijativa za očuvanje i promociju tkalačke umetnosti kao jednog od najistaknutijih tradicionalnih zanata Srbije.

Ambasadori i predstavnici ambasada Kanade, SAD, Australije, Indije, Belgije, Brazila, Švajcarske, Švedske, Norveške stigli su dan ranije i današnji dan iskoristili da se upoznaju sa Pirotom.

U pratnji gradonačelnika Vladana Vasića i njegovih saradnika, obišli su Momčilov grad i arheološku postavku podno Kalea.

Kolonija tradicionalno okuplja žene koje se širom Srbije bave izradom rukotvorina, kao i strane diplomate, zvaničnike državnih institucija, predstavnike privrede i medija, koji pružaju podršku nezaposlenim ženama iz ruralnih krajeva da kroz domaću radinost obezbede sebi trajno zaposlenje i stabilan izvor prihoda, rekla je za Portal Plus online Violeta Jovanović, izvršni direktor NALED-a.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić izrazio je zadovoljstvo da se jedan eminentni skup ljudi, ambasadora i predstavnika desetak ambasada iz celog sveta okupio danas u Pirotu, u cilju promocije Pirotskog ćilima. Naš cilj je oduvek bio da se ćilim nadje protokolarni poklon ne samo u ministarstvima već i u ambasadama, rekao je Vasić

Tkačku koloniju organizuje Etnomreža, u partnerstvu sa gradovima Pirot i Sombor, NALED-om i lokalnom zanatskom zadrugom "Damsko srce" i uz podršku ambasada Kanade i SAD