U subotu se igraju dva srpska derbija. Piroćanci, idemo!

25. oktobar 2019. 10:23 Sport Pirot Plus Online

Ja, rodjeni Pazarac iz Nikole Tesle, a kasnije Novosadske ulice, dugo živim u Beg Bašti, u ulici Dimitrija Tucovića. Ovaj deo grada poznatiji je kao Jatagan mala. Tu na Keju pored Nišave i u školskom dvorištu fudbal su počeli da igraju Murga, Šuleja, njegov sin Loki, Monja Mitić, Felja, Mika Faćir...

Jataganci su uvek, predvodjeni pokojnim Dronjom i njegovim bratom, bodreći svoje zvezde iz kraja, bili prvi na utakmicama Radničkog.

Stigli neki novi klinci i Jataganci više nisu, kao nekada, predvodnici !

U poslednje vreme, kada krenem "na stazu" tu u našoj ulici, obično zateknem moje komšije. Grada, stari prvomajac, Pota, vratio se iz Beograda kada je otišao u penziju i Zajko, obično bi pred kapijom nekoga od njih ili kod Grade u dvorištu pričali o sportu. Uvek bih tu odgovarao njihovoj znatiželji. Da ne nabrajam.

U odnosu na ranije, ovi, "poslednji Jataganci" subotom ili nedeljom popodne na skoro sat vremena pre, kreću Kejom, lagano, na Stadion. Ritual! Kada se vrate nastavljaju se razgovori. Pričaju da je Pota dok je živeo u Beogradu, plakao kada Radnički izgubi.

One subote kada su košarkaši Pirota igrali prvu utakmicu kući protiv čačanskog Železničara, Grada, Pota i Zajko, zastadoše ispred moje kapije.

- Komšija, hoćemo li!? Idemo u Halu! Gledali smo Turnir "Zvonko i Bane" nedavno! Kakav tim, kakve košarkaše imamo...

Sinoć sam se ponovo video sa komšijama. Bili su posebno raspoloženi.

- Komšija uživamo. U subotu prvo idemo na derbi, dolazi Kragujevac. Uveče u Halu, još jedan derbi, dolazi Sloga Kraljevo. Dok sam bio u Beogradu , dolazilo mi je da sednem u pirotski autobus i za vikend dodjem u Pirot. Sada sam srećan. Napredujemo. Ovo su dva srpska derbija, komšija, malo ko to sada ima u Srbiji, sav srećan otvori dušu , Pota, najstariji od njih !!

...............................................................

Dok sam danas pisao najavu za derbi na Stadionu kraj Nišave, setio sam se Grade, Pote i Zajka !


  • Komšija uživamo ! U subotu popodne Radnički , uveče košarka!


Podsetilo me to na ono vreme kada se subotom uveče išlo na košarku, u nedelju od 10 na muški ili ženski rukomet, ( kakve smo timove imali ), a popodne na fudbal ! Da, bio je tu i boks u Pedagoškoj akademiji ...

Piroćanci, hajde da uživamo! Imamo dva tima koji znače nešto u fudbalu i košarci. U subotu dolaze dva protivnika iz vrha srpskog sporta. Derbi mečeve igraju samo veliki!

Idemo na fudbal, vratićemo se, nadamo se zadovoljni , na zakasneli subotnji ručak, odmoriti , a onda u pola osam na košarku.

Kako bi bilo lepo, da, kao nekada , kolone ljubitelja fudbala Kejom krenu ka Stadionu.

Kako bi bilo lepo da u subotu uveče, kolone Piroćanaca preko Golemog mosta krenu ka Hramu košarke.

Kako bi bilo lepo da se na Stadionu kraj Nišave , kao nekada , okupi tri četiri hiljade gledalaca koji će uživati u derbiju i pobedi Radničkog.

Kako bi bilo lepo da u Hali Kej nema mesta, jer će igrati ekipe iz dva grada gde se košarka radjala.

Piroćanci, dva velika srpska derbija . Trebalo ih je zaslužiti. Uz vašu podrđku naravno , u subotu i dobiti !