U Srbiji zatvoren sistem naplate putarine. Bez zaustavljanja od Beograda do Pirota!

05. decembar 2019. 12:30 Društvo Pirot Plus Online

Na auto-putevima u Srbiji počeo je da se primenjuje zatvoreni sistem naplate putarine, što znači da će vozači bez zaustavljanja moći da dođu od Beograda do Preševa i tu plate putarinu. Isto važi i za vožnju od Beograda do Dimitrovgrada.

Ovakav sistem naplate putarine moguć je jer naplatne stanice Niš i Doljevac, koje su počele sa radom još 1984. godine, prestaju da rade odnosno na njima će biti podignute rampe i saobraćaj će se usmeriti saobraćajnom signalizacijom.

Kako bi se mogao sprovesti ovakav sistem naplate putarine, otvorene su naplatne stanice Pirot istok, Pirot zapad, Bela Palanka, Niš Malča, Niš sever, Niš jug i Merošina i puštene su u rad 1. decembra ove godine, dok će petlja “Niš istok” biti zatvorena za saobraćaj do 31. decembra.

Cena putarina ostaje nepromenjena. Dakle, za putnička vozila od Beograda do Dimitrovgrada iznosi 1.290 dinara, dok će kamioni plaćati 7.720 dinara. Za deonicu Beograd – Preševo za putnička vozila putarina iznosi 1.460 dinara, a za kamione 8.750 dinara.

Putarina na deonici Beograd – Niš jug ka Preševu iznosi 880 dinara za putnička vozila i 5.280 dinara za kamione, dok je putarina na deonici Beograd – Niš sever ka Dimitrovgradu 10 dinara jeftinija i iznosi 870 za automobile, odnosno 40 dinara jeftinija za kamione i iznosi 5.240 dinara.

Ukoliko putujete deonicom Niš sever ka Dimitrovgradu putničkim vozilom platićete 410 dinara i 2.470 dinara ukoliko vozite kamion.

Deonica Preševo – Dimitrovgrad košta 1.020 dinara za automobile i 6.110 dinara za kamione.

Kada 1. januara 2020. godine naplatna stanica Niš istok bude puštena u rad od nje do naplatne stanice Dimitrovgrad putarina za automobile iznosiće 380 dinara.

Ovakav zatvoreni sistem naplate putarine podrazumeva izmenu režima saobraćaja u zoni grada Niša i tamo više neće biti otvorene petlje i slobodan pristup auto-putu. Međutim, građani Niša je neće plaćati na osnovu ugovora sa Putevima Srbije o korišćenju gradskih karata.

U zoni grada Niša postoje četiri naplatne stanice koje građani Niša mogu da koriste, a to su Niš sever, Niš istok (Matejevac), Niš Malča i Niš jug.