U Pirotu počela trodnevna Akademija za lidere prekogranične saradnje u pograničnom regionu Srbija – Bugarska

03. jun 2019. 13:20 Društvo Pirot Plus Online

Panel diskusijom u Svečanoj Sali Skupštine grada Pirota otvorena je prva Akademija za lidere prekogranične saradnje u realizaciji Centra za ekspertizu za reformu lokalne samouprave Saveta Evrope i Centralnoevropske službe za prekogranične inicijative na Balkanu. Pored predstavnika javnih preduzeća, opština Pirotskog okruga, udruženja građana, nevladinih organizacija, kancelarija za lokalni ekonomski razvoj u radu Akademije učestvuju i brojni gosti iz inostranstva, pre svega iz Bugarske. Domaćini Akademije su grad Pirot i Evroregion Nišava.

Goste je najpre predstavio i pozdravio u ime domaćina zamenik predsednika Skupštine grada Pirota i kopredsednik Evroregiona Nišava, Vladica Tošić. On je pored ostalog rekao da Akademija otvara novo poglavlje u prekograničnoj saradnji Srbije i Bugarske.

Načelnica Pirotskog upravnog okruga, Dragana Točić, je izrazila veliko zadovoljstvo što je u prilici da učestvuje u radu ovako značajnog skupa i smatra da je Pirot spravom zaslužio da bude domaćin prve Akademije za lidere u prekograničnoj saradnji.

Zamenik gradonačelnika Pirota, Vidojko Panajotović, takodje, je poželeo uspešan rad učesnicima Akademije.

Milan Popović, predsednik Skupštine grada Pirota i član Skupštine asocijacije evropskih pograničnih regiona, je podsetio na aktivnosti, počev od 2004. Godine istakavši da je najbolja saradnja ostvarena sa opštinom Montana iz Bugarske.