U Pirot, na peglanu!!! Povarkajte!

26. januar 2018. 18:00 Društvo Pirot Plus Online

Boldirani kurziv

Piroćanci su ovih dana ponovo na nogama. Nestrpljivi su hotelijeri, trgovci, vlasnici restorana , privatni iznajmljivači soba.. . Stižu pozivi sa svih strana. Pored tradicionalnih gostiju iz Bugarske, Makedonije, skoro da nema grada u zemlji Srbiji odakle se zainteresovani preko svojih turistički agencija nisu javili.

Ako tome dodamo da će se Piroćanci sa svih strana, ovog vikenda ,,vratiti kući,, zbog peglane, i sobom povesti prijatelje, kumove, onda se može da razabere da će u subotu i nedelju Pirot biti krcat. Da će se u koloni, korak po korak prelaziti preko Golemog mosta...

Ulice, trgovi, pijaca, prodavnice... spremno čekaju! Restorani, hoteli, sve je skoro zakupljeno . ,,Na nogama,, su ,,službeni organi,, promenjen režim saobraćaja, uspostavljen kontakt sa pograničnim službama .

Ne treba govoriti koliko će posla biti za naše saobraćajce i njihove kolege policajce... Svi će sve učiniti, da se naši dragi gosti osećaju lepo, bezbedno, pirotski!!! Dežuraće i sve značajne službe u gradu. Za svaki slučaj!!!

Uz sve ovo, kao dobri domaćini, Piroćanci su naručili i lepo vreme, biće sunčano. Šetnja Kejom, parkovima kod Gradića, trgovima, sunčanje u baštama kafića ... Sve smo obezbedili !

Nema dalje, sve je baš kako treba domaćinski, kako to mi umemo!

U Pirot samo treba doći. Na vreme obezbediti krevet u nekom od hotela , sve ostalo će vam biti pri ruci.

Organizatori su u velikom poslu, to se podrazumeva!

Braci Zlatkovu, direktoru Turističke organizacije i njegovim saradnicima je lepo , ali teško. Ili obrnuto. Ali ako, neka je posla, ,,peglana je samo jedan vikend u godini”.

Hala Kej ,,poprište borbe,, spremaće se u četvrtak i petak, da u subotu u 10 h kada narod nagrne sa svih strana sve bude spremno.

U Hali 80 štandova. Biće , kao i uvek, selektori su odlučili, 40 štandova ,,peglanih”, 20 vinarija i ,,rakijdžija”, 20 s mlečnim proizvodima. Uz to , van Hale još osamdesetak štandova za domaću radinost i suvenire i još neke pirotske umotvorine i ,,drangulije!

Nema hrane. Dakle, priprema roštilja i svega što miriše na hranu je strogo zabranjeno. Za to su naravno zaduženi brojni inspektori svih vrsta!

Svečano otvaranje je u subotu, 27. januara, na Svetog Savu tačno u podne.

Ta čast pripašće Branislavu Nedimoviću ministru poljoprivrede i njegovom prijatelju i našem gradonačelniku Vladanu Vasiću.

Kada se to završi, Žiri će se zagrevati za odluku koja će biti saopštena posle 14 časova.

Predsednik Žirija je , kao i uvek, najvažniji Piroćanac, tok dana, kasarinac sa stalnim boravkom u Beogradu, Bratislav Zlatković cenjeni profesor Poljoprivrednog fakulteta .

Članovi Žirija su poznati, ali da ih neko ne bi ,,peglao,, o njima nećemo!

Kako bi Piroćanci, koji su pravilno rasporedjeni na svim kontinentima , čuli ,,kvo je bilo na peglanu,, i ove godine će se u Pirot sjatiti novinari poznatih domaćih tv i listova, a biće i stranaca. Svako od njih će spremiti priču iz svog ugla sa ukusom peglane, domaće rakije, kačkavalja i vina. Bez toga se ne može , kako bi ,,opservacija,, bila vernija. Ne sumnjam u to da će im domaćini biti pri ruci u svakom trenutku!

I tako, brojimo dane, čekamo subotu , da po šesti put budemo ,,centar Sveta,,! Mi domaćini ne ,,beremo brigu,, svesni smo kakvi smo kao ljudi, kakva nam je duša pirotska i topao osmeh !

Sve to ćemo u ta dva dana pokazati gostima , ubedivđi ih na odlasku, kada krenu s prepunim kesama peglane, suve paprike za punjenje, cedjenog mleka, kavurme, kiselog kupusa, domaće rakije i još ko zna čega sve kupljenog u Hali ili najeftinijoj pijaci na prostorima ,,naše lepe domovine,,!

Dragi novi i stari prijatelji, dragi našinci , čekamo vas! Nije loše da ovde budete već u petak , da proverite da je ipak, roštilj kod ,,Kralja”, u ,,Kraljev Čardak”, kod Milče u Konak ili Džesija u Dukat, kod mladog Patre u ,,Ladnu vodu” , kod Denče u svetsko, a pirotsko Etno selo ,,Nišavska dolina,, i mnoge druge kafane gde se ,,uvek dobro jelo” , gde je najbolji roštilj na svetu! Kakvi ,,leskovčanje”!!

Da bi sve bilo kao na svim velikim svetskim kulinarskim gozbama, potrebna je i ulaznica. Ova naša je najjeftinija i košta samo 200 dinara. Za te pare ćete moći da degustirate peglanu, domaću rakiju i vino, ,,mesen lebac,, kačkavalj, cedjeno, sir...

Malo li je za ovo vreme. Nemoj da neko započne neki vic o Piroćancima. To smo već odavno zabranili.

Ko nije došao u Pirot, ko nije video ,,peglanu,, taj nije shvatio našu dušu, dobrotu, domaćinstvo, osmehe i spremnost da vas dočekaju, uvedu u svoj dom i počaste djakonijama!

Dobro došli u grad brendova i snažnog koraka i sutra. Mi smo počeli da živimo budućnost, dodjite da vam pokažemo kako!!!

“I “povarkajte” nemamo vreme za čekanje”!!!