U petak, 20. septembra Dan bez automobila. Upućen poziv zaposlenima - na posao pešice, biciklom ili javnim prevozom

19. septembar 2019. 10:48 Gradska hronika Pirot Plus Online

Ove godine Evropska nedelja mobilnosti, koja se obeležava od 16. do 22. septembra, fokusira se na bezbedno pešačenje i vožnju bicikla, kao i koristi koje ovakav vid kretanja može da ima na naše zdravlje, životnu sredinu i finansije. Aktivni načini transporta ne emituju štetne gasove, čuvaju naš kardio-vaskularni sistem i održavaju telo zdravijim.

Ove godine Evropska nedelja mobilnosti organizuje se pod sloganom "Pešačite sa nama". Cilj je da se promotivnim manifestacijama i sprovođenjem mera u gradovima i opštinama pokuša da se smanji korišćenje putničkih automobila i poboljšaju uslovi za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka.

Grad Pirot, u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština i Nemačkom organizacijom GIZ, i ove godine priključio se obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti.

Od početka Nedelje održavane su svakodnevnih aktivnosti na temu mobilnosti, bezbednosti saobraćaja i promociji pešačenja i biciklizma.

Petak, 20. septembar, je Dan bez automobila kada je predvidjeno zatvaranje dela ulice Srpskih vladara i okupljanje predškolaca kao i takmičenje na biciklističkom poligonu spretnosti za učenike 5. razreda osnovnih škola. U periodu od 08.00 do 13.00 časova, deo ulice Srpskih vladara (od ul. Кnjaza Miloša do ul. Vojvode Stepe) biće zatvoren za saobraćaj motornih vozila, kako bi se na kolovozu organizovale promotivne manifestacije zabavnog i sportskog karaktera. Navedenog dana, sa početkom u 10.00 časova, planirano je okupljanje dece predškolske ustanove "Čika Jova Zmaj", takmičenje učenika osnovnih škola na biciklističkom poligonu spretnosti (u 10.30 časova) i druge aktivnosti, na zatvorenom delu ulice Srskih vladara.

Gradska uprava uputila je javni poziv svim zaposlenima da na posao dodju bez automobila – pešice, biciklom ili javnim prevozom.

Gradska uprava Pirot poziva građane da učestvuju u ovoj manifestaciji tako što će se opredeliti za neko od alternativnih načina kretanja (bicikl, pešačenje, javni prevoz), a u slučaju da im je nužno korišćenje automobila da koriste alternativne pravce za prevoz i parkiranje.

Manifestacija se završava u nedelju 22. septembra kada se obeležava Svetski dan bez automobila.