Triatlon na bazenu u Dimitrovgradu

22. jun 2016. 11:00 Društvo Pirot Plus Online

U subotu, 25.juna sa početkom u 11 časova na bazenu Kupališnog kompleksa u Sportskom centru “Park” održaće se simbolično triatlon takmičenje, treće po redu, “Caribrodski Ironman/woman” ili “Caribrodsko železno momče/devojče” Dimitrovgrad 2016, a u organizaciji JP “Sportsko turistički centar”, planinarskog društva “Caribrod” i Sportskog saveza Caribrod.

Distance za takmičenje su:

plivanje 100 m (4 dužine bazena), bicikl 6 km (6 krugova oko celog kompleksa Sportskog centra) i trčanje 1600 m (na atletskoj stazi). Svi zainteresovane mogu da se prijave lično u prostorijama JP “Sportsko turistički centar” od ponedeljka do petka od 7 do 15 h ili na dan takmičenja od 10 do 10.30 h na bazenu. Za bliže informacije na tel. 010-361-124, 0631037698, mejl stcdimitrovgrad@gmail.com ili na fb stranici JP Sportsko turistički centar. Pravo učešća imaju samo punoletni takmičari. Uskoro detaljne propozicije i opis samog toka takmičenja.

Prvo triatlonsko takmičenje je održano 1977.godine na Havajima. Organizovano je od strane grupe američkih marinaca. Osnivačem triatlona se smatra kapetan John Smith. Tada su se oni takmičili na distancama današnjeg Ironman-a i to 3800 m plivanja, 180 km vožnje biciklom i 42 km trčanja (Honolulu maraton).
Triatlonsaka takmičenja se održavaju na različitim distancama. Takozvana "short" distanca je 1500 m plivanja, 40 km vožnja biciklom i 10 km trčanja. Ova distanca se još zove i olimpijska zbog toga što je to standardna kvalifikaciona distanca za Olimpijske igre i naravno distanca na kojoj se triatlonci takmiče na Olimpijskim igrama. Pored olimpijskog popularan je i tzv. "sprint triatlon" koji se održava na duplo kraćoj distanci, koja iznosi 750 m plivanja, 20 km vožnje biciklom i 5 km trčanja.
Vrhunac i želja svakog triatlonca je da nastupi na najtežoj distanci i možda i najtežem sportu na svetu, a to je “Ironman” (čovek od čelika). “Ironman” se održava na distancama od 3800 m plivanja, 180 km voznje biciklom i 42 km trcanja (maraton). Najpopularniji je svakako Havajski “Ironman”, koji je ujedno i svetsko prvenstvo na ovoj distanci.
Prvo triatlon takmičenje u našem gradu održano je 2008. godine na Smilovskom jezeru, a drugo 2009. godine. Distance za ovo takmičenje su bile za “sprint triatlon” s tim što se plivalo samo 200 m. Nosilac laskave titule Caribrodsko železno momče i pobednik oba takmičenja je član planinarskog društva “Caribrod” Ivica Kostov.

Propozicije i opis takmičenja Caribrodski Ironman/Ironwoman 2016. koje se održava 25.06.2016. godine u Sportskom centru Park u Dimitrovgradu

Satnica:

10.00 – 10.45 Prijava i evidentiranje takmičara/takmičarki

10.50 – 11.00 Prozivka takmičara/takmičarki

11.00 Start trke

Odmah po završetku takmičenja je proglašenje pobednika

Propozicije:

Takmičenje se sprovodi u dve apsolutne kategorije Ironman i Ironwoman. Pravo učešća imaju samo punoletni takmičari/takmičarke. Svi takmičari/takmičarke moraju da popune Prijavu za takmičenje i potpišu Izjavu da učestvuju na sopstvenu odgovornost i rizik.

Distance: Plivanje 100 m (4 dužine bazena), Bicikl 6 km (6 krugova oko kompleksa Sportskog centra Park), trčanje 1600 m (od zone izmene do atletske staze, 3 kruga na stazi i nazad do zone izmene gde je cilj).

Oprema: Kupaće gaće/kostim, ispravan bicikl (poželjno je MTB varijanta jer se većim delom staze ne vozi po asfaltu), kaciga, dres i patike. Ovo je minimalna i obavezna oprema.

Tok takmičenja: Start takmičenja je na severnoj strani bazena (pored kafića). Plivaju se 4 dužine (100 m) i takmičari/takmičarke izlaze na istoj strani gde je bio start odakle počinje Zona izmene. U Zoni izmene je dozvoljeno trčanje ali nije dozvoljena vožnja bicikla. Takmičari/takmičarke trče do parkiranih bicikla ispred ulaza u Kupališni kompleks opremaju se, stavljaju kacigu na glavu, guraju bicikl do izlaska iz Zone izmene prema Nišavi i voze bicikl obalom Nišave prema Hali, oko Hale, između Dečijeg i Koka Kola igrališta, pored kafane, obalom Vade prema ukrštanju sa Nišavom, do samog ukrštanja I dalje obalom Nišave prema Hali. Na kraju 6. kruga od reke,odnosno severnog dela Kupališnog kompleksa skreće se ka ulazu i Zoni izmene. Opet napominjemo da u Zoni izmene, koja je jasno označena i ograđena nije dozvoljena vožnja bicikla, znači tu se bicikl gura do mesta gde se ostavlja, takmičar se oprema i trči prema teniskom terenu, pa prema kafani odakle se ulazi na atletsku stazu gde se trče tri kruga u obrnutom smeru od smera kazaljke na satu. Posle trećeg kruga izlazi se sa atletske staze gde se i ušlo i trči se prema teniskim terenima i ulazu u Kupališni kompleks gde je cilj Triatlona. U trećem delu triatlona kada se trči, dozvoljeno je i hodanje. Po ulasku poslednjeg takmičara/takmičarke na cilj pristupa se proglašenju pobednika u dve apsolutne kategorije Ironman i Ironwoman.

Prijava: Lično u prostorijama JP Sportsko turistički centar svakog radnog dana od 07.00 do 15.00 h ili na dan takmičenja od 10.00 do 10.45 h na bazenu.

Organizatori: Organizatori ovog takmičenja su JP Sportsko turistički centar Dimitrovgrad, planinarsko društvo “Caribrod” i Sportski savez Caribrod.

Napomena: Organizator zadržava pravo izmene Propozicija takmičenja o čemu će takmičari/takmičarke blagovremeno biti obavešteni, a najkasnije pred start trke.

Za više informacija: tel. 010-361- 124, 0631037698, stcdimitrovgrad@gmail.com, sscaribrod@gmail.com, www.sportcaribrod.rs ili lično u prostorijama JP Sportsko turistički centar Dimitrovgrad.