Tradicionalna akcija u centru grada povodom Svetskog dana borbe protiv side

29. novembar 2019. 08:30 Društvo Pirot Plus Online

Povodom Svetskog dana HIV-a/AIDS-a koji se obeležava 1. decembra Zavod za javno zdravlje Pirot i Crveni krst u Pirotu organizovali su akciju u centru grada. Tom prilikom građanima je deljen edukativni materijal.

Prema rečima Sonje Petrov, održavanjem predavanja i edukativnim radionicama u školama Zavod za javno zdravlje Pirot počele su aktivnosti u cilju obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side. Glavni akcenat je na prevenciji rizičnog seksualnog ponašanja u populaciji od 14 do 25 godina. Zavod za javno zdravlje Pirot preporučuje da svako otkrije svoj HIV status u Savetovalištu koje je besplatno i poverljivo.

Mina Ružičić, volonter Crvenog krsta Pirot, ističe da je ovo tradicionalna akcija koju organizuju sa Zavodom za javno zdravlje Pirot, a ovoga puta pored akcije u centru grada obići će i kafiće i podeliti edukativni materijal i prezervative.

Zvanični podaci pokazuju da je HIV virus i dalje prisutan u populaciji, kao i da je stanovništvo dosta informisano o prevenciji, ali da i dalje postoji stigma i diskriminacija prema osobama koje su HIV pozitivne.