Stvoreni uslovi za skrining metodu ranog otkrivanja raka dojke VIDEO

23. april 2015. 13:30 Društvo Pirot Plus Online

Danas je u pirotskoj Bolnici održana konferencija za novinare na kojoj se govorilo o novoj dijagnostičkoj proceduri i pružanju nove zdravstvene usluge gradjanima Pirota.

Dr Goran Petrović, direktor Bolnice govorio je o realizaciji Akcionog plana kojim je dobijena saglasnost za skrining metodu. Pirotska bolnica je ranije dobila od Ambasade Japana specijalni mamograf, koji je posle dobijanja svih dozvola i specijalne edukacije, omogućio bržu i precizniju dijagnostiku.

Dr Nenad Zdravković, specijalista rengenolog rekao je da je Vlada Srbije pre nekoliko godina donela odluku da se radi sistematsko mamografsko snimanje u cilju ranog otkrivanja raka dojke. Posle odobrenja sredinom marta se krenulo sa radom . Uključen je Dom zdravlja, odnosno Dispanzer za žene , koji poziva žene uzrasne dobi od 50 do 69 godinas da se odazovu pozivu. Vrlo je korisno sistematsko snimanje dojke poutem mamografije .

Dr Dragoslav Aleksić je jedan je od dvojice specijalista koji su edukovani za novi način biopsije dojke. On kaže da se do sada radila hirurška biopsija , koju su radili specijalisti hirurzi. Posle svih uslova koji su stvoreni, obezbedjenja aparata i edukacije, sada se u našoj Bolnici, medju retkim u Srbiji, radi biopsija dojke bez hirurškog zahvata, lokalnom anestezijom , što ubrzava ceo postupak i omogućava pacijentkinji da posle nalaza nastavlja dalju proceduru , u slučaju maligniteta.

Pirotska bolnica je, medju tri u Srbiji u kojoj će se raditi mamografska dijagnostika i biopsija bez hirurškog zahvata.