Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Gradska hronika

Objavljeno 18.10.2019. | objavio Plusonline

0

Studenti Arhitektonskog fakulteta naredna tri dana borave u Pakleštici u okviru programa “Arhitekte i građanske inicijative za održivi razvoj”

Studenti Arhitektonskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu u okviru programa “Arhitekte i građanske inicijative za održivi razvoj” borave, u naredna tri dana, u Pakleštici u studijskoj poseti Parku prirode Stara planina.

Ovo je nastavak saradnje započete prošle godine, i oblik pružanja podrške nastavnom procesu na grupi predmeta na Master akademskim studijama Arhitektonskog fakulteta. Sobzirom na pozitivna iskustva saradnje sa Gradom Pirotom u prethodnoj školskoj godini, studenti i profesori navedenog fakulteta će nastaviti rad na istom prostornom poligonu i u okviru iste teme.

Okvirna tema nastave je lokalizacija ciljeva održivog razvoja, u saradnji sa lokalnim inicijativama i lokalnim institucijama, kako bi studenti to bolje razumeli Staru planinu i njene resurse i poetencijale, i na taj način dali neke predloge i rešenja.

Za studente i profesore Arhitektonskog fakulteta danas je organizovan prijem u Svečajnoj sali Gradske uprave Pirot. 

Docent dr Danijela Milovanovic Rodić, profesor Arhitektonskog fakulteta u izjavi je kazala da je neka ideja da se buduće arhitekte i urbanisti edukuju tako da budu u prilici da formulišu rešenja koja su u skladu sa potrebama lokalnih zajednica, njihovim karakteristikama i kapacitetima. 

  • Centralna ideja projekta jeste obnova sela i podrška održivom razvoju naših teritorija, razvoj koji je odgovoran prema životnoj sredini u cilju njene zaštite, ali i unapredjenja života lokalne zajednice. Ovog puta poseban akcenat stavićemo na angažovanje javne svojine na lokalnom nivou koja je nedovoljno iskorišćena, koja je zapuštena i propada, a može biti resurs za podsticanje razvoja zajenice. Konkretno u Pakleštici se radi o Školi koja je stara 100 godina, više od trideset godina se ne koristi, a nalazi se na izuzetnoj poziciji i može biti neki novi centar sela, kaže profesorka Milovanović Rodić. 

Ispred lokalne samouprave studente i profesore pozdravila je Slađana Mančić, pomoćnica gradonačelnika

Bratislav Zlatkov, direktor Turističke organizacije u svojoj dobrodošlici poručio je da se nada intenziviranju saradnje sa Fakultetom uz konstataciju da postoji mogućnost da se zajednički može konkurisati za sredstva iz fondova prekogranične saradnje.

U Pirot je doputovalo 28 studenata I i II godine master studija.  

 

 

Tagovi: , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline