Studenti Arhitektonskog fakulteta Beograd sa nastavnicima u poseti Pirotu i Staroj planini

19. oktobar 2018. 09:01 Društvo Pirot Plus Online

U sali Skupstine grada Pirota danas je održana radionica KULTURA/LJUDI u organizaciji Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i uz podršku lokalne samouprave Grada Pirota. Okvir rada studenata i profesora je tema "Lokalizacija ciljeva odrzivog razvoja definisanih UN razvojnom agendom Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development" iz 2015. godine. Na radionici su učestvovali nastavnici Arhitektonskog fakulteta Departmana za urbanizam i 47 studenata koji će raditi na ovom zadatku. na ovom zadatku. Studenti i nastavnici će vikend provesti upravo u staroplaninskom selu Dojkinci.

Podrska Grada Pirota odnosi se na nastavni proces na grupi predmeta na Master akademskim studijama Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u toku 2018/19 skolske godine. Poligon za izradu studentskih radova bice zasticeno prirodno dobro Park prirode Stara planina.

Ispred lokalne samouprave prisutne je pozdravila Sladjana Mančić, pomoćnica gradonačelnika

Okvirna tema nastave je lokalizacija ciljeva održivog razvoja, u saradnji sa lokalnim inicijativama i lokalnim institucijama, da što je moguće bolje razumemo Staru planinu i njene resurse i poetencijale, i damo neke predloge i rešenja koji će biti u skladu sa našim kapacitetima i znanjima, rekla je docent doktor Danijela Milovanović Rodić, arhitekta, nastavnik na AF departman za urbanizam.

Bratizlav Zlatkov, direktor Turističke organizacije Pirot upoznao je prisutne sa pojedinostima vezanim za područje Parka prirode Stara planina

Studenti i profesori će, radi uspešne realizacije nastavnog procesa tokom boravka u Pirotu i okolini, održati nekoliko radionica sa ključnim akterima zaduženim za upravljanje i zainteresovanim za razvoj teritorije i obići deo predmetnog područja. Jedna od domaćina gostiju iz Beograda je i lokalna inicijativa "Odbranimo reke Stare planine"