Stručni skup o ulozi biblioteka u promovisanju kulturne baštine Srbije u inostranstvu

04. oktobar 2019. 11:00 Kultura Pirot Plus Online

U Kraljevu je, u organizaciji Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani”, organizovan stručni skup bibliotekara sa međunarodnim učešćem „Međunarodna saradnja biblioteka“, s ciljem da se skrene pažnja široke javnosti, ali i osnivača i finansijera, na značaj biblioteka na širenju međunarodne saradnje i promovisanju kulturne baštine Srbije u inostranstvu.

Među izlagačima na ovom skupu bile su i Elizabeta Georgiev, diplomirani bibliotekar savetnik Narodne biblioteke „Detko Petrov“ u Dimitrovgradu i Nadica Кostić, viši diplomirani bibliotekar i direktor Narodne biblioteke Pirot, koje će svoja dosadašnja iskustva na ovom polju, s posebnim osvrtom na više međunarodnih stručnih skupova u zajedničkoj organizaciji, predstaviti u svom izlaganju „Saradnja sa bibliotekama u Bugarskoj – iskustva biblioteka u Pirotu i Dimitrovgradu“.

Međunarodna saradnja biblioteka u Srbiji do sada nije razmatrana kao glavna i jedina tema nekog stručnog skupa. Skup je prilika da se u fokus stručne rasprave stavi međunarodna saradnja i da se na taj način sagledaju i problematizuju svi aspekti te saradnje u srpskom bibliotekarstvu, kao i da se razmene iskustva, upoznaju novi saradnici, ali i sistematizuje dosadašnja pozitivna praksa u međunarodnoj saradnji biblioteka u Srbiji.

U Šumenu u Republici Bugarskoj 7. i 8. oktobra održaće se Međunarodna konferencija, koju tradicionalno organizuje Regionalna biblioteka „Stilijan Čilingirov“. Tema konferencije je „Biblioteke u kontekstu evropskog kulturnog nasleđa“, a pored kolega iz biblioteka u Bugarskoj učestvovaće i bibliotekari NB „Detko Petrov“ u Dimitrovgradu Albena Milev i Elizabeta Georgiev, koje će uz svoj predstaviti i rad pirotskih bibliotekara Bojane Mitić i Nadice Кostić „Deveta umetnost kao čuvar kulturnog nasleđa Pirota“.

Tekst i foto Narodna biblioteka Pirot