“Srbi za Srbe” posetili porodicu Jurišić u Sopotu kod Pirota !

22. jul 2016. 16:03 Društvo Pirot Plus Online

Članovi Humanitarne organizacije Srbi za Srbe iz Niša, obišli su mnogočlanu porodicu Jurišić, kojoj planiramo da pomognemo u sklopu projekta „Trojka iz bloka“, koji će biti održan 30. jula u Pirotu. Porodica Jurišić živi u selu Sopot koje se nalazi na oko desetak kilometara od Pirota. Porodica Zorana i Silvije ima četvoro dece: Danijelu (16), Danijela (14), Zoricu (12) i Sinišu (10).

Stara kuća u kojoj živi porodica Jurišić
Uslovi u kojima porodica živi su jako teški. Stara kuća je u prilično lošem stanju, sa veoma malom okućnicom, gde skoro i da ne postoje uslovi da se obrađuje zemlja. Trenutno nemaju domaće životinje, koje ne mogu sebi da priušte. Porodica Jurišić živi od socijalne pomoći, i veoma malih nadnica koje teškom mukom uspevaju da zarade. Kako kažu s obzirom da ljudi kojih ih zovu da rade, znaju da imaju četvoro dece koje moraju da prehrane i da nemaju mogućnost da biraju da li će raditi ili ne, često na kraju obavljenog posla dobiju nekoliko puta manje novca od dogovrenog.

Prvobitna namena ovog objekta u izgradnji je bila da se napravi radionica gde bi otac držao alata i farbao limariju
Ono što situaciju čini još težom je da Jurišići već tri meseca nemaju struju, koja im je isključena, jer im je nakon postavljanja novog strujomera, iako su isto trošili, račun za struju bio i do tri puta veći, što oni nisu bili u mogućnosti da plate. Sadašnje dugovanje za struju sa kamatama iznosi preko 55.000 dinara, pa je porodica pokušavala da pronađe način da u dogovoru sa lokalnom samoupravom i Elektrodistribucijom u Pirotu pronađe neko rešenje, međutim niko od njih nije hteo da im izađe u susret.

U naredniom periodu kada se Jurišićima budu obezbedile domaće životinje, ovaj objekat može da promeni namenu i postane štala
Što se tiče pomoći koja bi njima najviše značila da prevaziđu ovu tešku materijalnu situaciju, Jurišići su napomenuli da bi im nekoliko koza, ovaca i sitne živine omogućilo da obezbede deci hranu.

Srbi za Srbe sa porodicom Jurišić ispred njihove kuće
S tim u vezi, članovi Humanitarne organizacije Srbi za Srbe, pozivaju sve ljude dobre volje, da se uključe i prilozima pomognu projekat, kako bi još jednoj pirotskoj porodici omogućili bolje uslove za život.
Preuzeto sa sajta "Srbi za Srbe"