Slabiji rod kukuruza u Pirotu, suša uzela danak. Nema visokih prinosa bez navodnjavanja

09. septembar 2019. 14:08 Privreda Pirot Plus Online

Dugotrajna suša i veoma visoke temperature ovog leta nepovoljno su se odrazile na rod kukuruza s obzirom da je, upravo u vreme kada je ovoj kulturi vlaga bila neophodna, usledio period od četrdesetak dana bez kapi kiše. U zavisnosti od područja stanje kukuruza je šaroliko u Pirotskom okrugu, rečeno je danas na tradicionalnoj manifestaciji Dan polja kukuruza, koju organizuje Poljoprivredna , savetodavna i stručna služba u Pirotu. Na većini parcela došlo je do ranog zrenja jer je stabljika skoro u potpunosti osušena.

Na današnjoj manifestaciji okupio se veliki broj poljoprivrednika koji je iskoristio priliku da razgovara sa poljoprivrednim stručnjacima iz Zemun polja i Novog Sada.

Goste je pozdravila Mimica Kostić Đorđević, stručni saradnik u Poljoprivrednoj, savetodavnoj i stručnoj službi u Pirotu.

Srđan Vidanović, stručni saradnik za ratarstvo u PSSS u Pirotu kaže da je suša učinila svoje i da bez navodnjavanja u budućnosti se ne mogu očekivati dobri prinosi. Mada su naučni instituti proizveli sorte kukuruza koje dobro podnose sušu ipak će očekivani prinosi izostati.

Nebojša Lazarević iz Instituta za kukuruz “Zemun polje” , kaže da je na širem području Srbije rod kukuruza veoma dobar zahvaljujući povoljnom rasporedu padavina. U pirotskom kraju je evidentno da je suša uzela danak, ali opet ima parcela na kojima je stanje dobro.

Miljan Milojić, iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, kaže da ima područja u regionu gde je stanje još gore nego što je u Pirotu.

Slavoljub Ćirić iz Blata kaže da je ove godine, uprkos svemu, zadovoljan rodom na svojim parcelama. Zasejao je oko tri hektara i očekuje rod od oko šest tona po hektaru.

Posle obilaska oglednih parcela poljoprivrednici su razgovarali sa stručnjacima iz pomenutih instituta i stručnjacima Poljoprivredne službe u Pirotu.