SIEPA: Sledeće nedelje tender za „Prvi maj“iz Pirota

19. avgust 2012. 08:00 Privreda Pirot Plus Online

U toku iduće sedmice biće raspisan tender za privatizaciju fabrike „Prvi maj“ iz Pirota, a kupac tog preduzeća dobiće od države podsticaje od 6,65 miliona evra, pod uslovom da zaposli 1.328 radnika, rečeno je u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA

Ukupna investicija u „Prvi maj“ treba da iznosi, kako navode u SIEPI, oko 11 miliona evra.

Vlada Srbije je na sednici u četvrtak usvojila, povodom najavljenog tendera za „Prvi maj“, Memorandum o razumevanju koji reguliše obaveze slovenačke „Mure“, Grada Pirota i Republike Srbije.

Slovenački mediji prenose da su za preuzimanje „Prvog maja“ zainteresovani biznismeni Mojca Lukančic i Nigel Bakston koji su iz stečajne mase otkupili konfekciju „Mura“ iz Murske Sobote.

Prema pisanju slovenačke štampe, Lukančič i Bakston su spremni, imajući u vidu već pripremljeni biznis program za fabriku iz Murske Sobote, da za „Prvi maj“ ponude oko četiri miliona evra, koliko iznosi početna cena na tenderu.

Domaći mediji su ranije kao moguće kupce „Prvog maja“ pominjali italijanske kompanije „Serđo Takini“ i „Beneton“.

Privatizacija „Prvog maja“ biće obavljena putem prodaje tri najveće hale u fabrici, ukupne površine oko 50.000 kvadratnih metara, kao i prodajom fabričke opreme.

Fabrika u Pirotu prvi put je privatizovana 2007. godine, a kupac je bio domaći biznismen Ðorđije Nicović. Agencija za privatizaciju je, međutim, 2010. raskinula ugovor o prodaji jer kupac nije izvršio obavezu ulaganja, u drugoj godini od preuzimanja, od milion evra.

Nicović je kupio „Prvi maj“ za 1,75 miliona evra, a bio je prema kupoprodajnom ugovoru u obavezi da investira ukupno četiri miliona evra u to preduzeće.