Sajam grnčarstva u Poljskoj Ržani – želja da se sačuva jedan od najpopularnijih pirotskih zanata

03. avgust 2019. 14:17 Društvo Pirot Plus Online

Pored ćilimarstva grnčarstvo je u Pirotu bilo izuzetno zastupljeno, naročito sredinom prošlog veka. Posao je bio veoma unosan, pa je to svakako bio najveći motiv da od se izučavao od dečačkih dana do sticanja majstorskog zvanja. Pirotska grnčarija se prodavala širom Jugoslavije , a ponajviše u Bosni i Hercegovini. Danas, kao i mnogi zanati, grnčarstvo se polako gasi. Manifestacija koja se u Poljskoj Ržani, selu pored Pirota, održava ima za cilj, pored ostalog, da pomogne u očuvanju ovog zanata.

Manifestaciju je zvanično otvorila načelnica Pirotskog upravnog okruga, Dragana Tončić.

Prisutne goste i učesnike Manifestacije pozdravio je i predsednik Saveta MZ”Poljska Ržana”, Saša Ćirić, jedan od najzaslužnijih što se grnčarstvu na ovakav način posvećuje pažnja.

Grad Pirot je i ovoga puta pomogao održavanje Sajma grnčarstva. Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, kaže da je lokalna samouprava spremna, a to i čini, da pomaže značajne inicijative meštana.

Jedan od onih koji je prva znanja o grnčarstvu stekao kao dečak jeste Dragan Potić iz Ponora. I danas vredno radi, sin mu pomaže, ali se malo ko opredeljuje za izučavanje ovog umetničkog zanata, kaže Potić.

Umetnici Pirota koji drugi put učestvuju na Sajmu grnčarstva izložili su svoje slike, a Ljuba Pejčić je naslikao mural na zgradi Doma kulture u selu. Takodje, mesna zajednica je uručila vredne nagrade za tri najbolje uredjena dvorišta u selu.