NAJNOVIJA VEST: MUP Srbije: Ruski vodeni tanker Iljušin 76 sleteo, u petak u 21 čas, u Niš! U subotu gasi "džepove" na Staroj planini!

02. novembar 2019. 08:13 Gradska hronika Pirot Plus Online

Na niški aerodrom "Konstantin Veliki" sinoć je sleteo avion-tanker "Iljušin 76" Ministarstva za civilnu zaštitu, vanredne situacije i uklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije koji će se danas uključiti u gašenje požara na Staroj planini.

Ruska letelica, nosivosti 42 tone vode i sa posadom od 12 članova, koja poseduje visokosofisticiranu opremu i tehničke karakteristike za reagovanje u nepristupačnim predelima i planinskim grebenima, danas će izvršiti izviđanje i dejstvovaće na žarištima koja su nedostupna snagama koje gase požare sa zemlje, saopštio je MUP.

Na Staroj planini na dogašivanju, praćenju opožarene površine, koja ima veliku dužinu fronta, a u cilju likvidacije požara, i dalje je angažovano 46 vatrogasaca-spasilaca Sektora za vanredne situacije, 15 vozila, četiri helikoptera Helikopterske jedinice MUP-a sa 14 članova posade i jednim pripadnikom Sektora za vanredne situacije, kao i četiri "dromadera" JAT poljoprivredne avijacije, 30 pripadnika Žandarmerije i osam radnika šumskih gazdinstava.

Zbog totalne likvidacije požara koji je zahvatio Staru planinu i u skladu sa najavljenom vremenskom prognozom, Vlada Republike Srbije zatražila je pomoć od Vlade Ruske Federacije za gašenje požara avionom-tankerom „iljušin 76“.