Rodoljub Ćirić: Obratili smo se predsedniku Aleksandru Vučiću, tražimo ukidanje penala penzionerima

16. oktobar 2019. 14:30 Privreda Pirot Plus Online

Samostalni sindikat Pirota je 2016. godine pokrenuo inicijativu, a Samostalni sindikat Srbije usvojio, da se ukinu penali penzionerima koji imaju puni radni staž, ali ne i godine starosti prilikom odlaska u penziju. Naredne godine konsenzusom je na Socijalno ekonomskom savetu Srbije usvojena ova inicijativa, ali do dana današnjeg, bez obzira na obećanja resornog ministarstva, pa i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, penali nisu ukinuti. S obzirom da se očekuje izmena Zakona o Penzijsko invalidskom osiguranju, pirotski sindikat je opet najagilniji da se izmeni član 70 a i ukinu penali kada penzioner navrši 65 godina. Nedavno je Samostalni sindikat Pirota uputio pismo predsedniku Vučiću u kojem ga podseća na njegovu izjavu da će penali biti ukinuti. Predsednika Samostalnog sindikata Pirota, Rodoljuba Ćirića, smo pitali da li je stigao odgovor iz kabineta predsednika.

Ovih dana usvojen je rebalans Budžeta Republike Srbije s obzirom na suficit od 46 milijardi dinara. Rodoljub Ćirić smatra da ukidanje penala ne bi značajno uticalo na državnu kasu zbog eventualnog transferisanja sredstava Fondu za penzijsko invalidsko osiguranje ako bi se ukinuli penali.

Krajem ovog ili početkom idućeg meseca trebalo bi da se raspravlja o izmenama Zakona o PIO. Možda će član 70 a biti korigovan.