Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 08.01.2019. | objavio Plusonline

0

RHMZ: U januaru i februaru prava zima, od marta toplije, u aprilu pravo proleće. U Pirotu ponovo sneg u sredu i četvrtak !

Boris Todorov, dežurni u Meteorološkoj stanici u Dimitrovgradu, sa kojim smo razgovarali u 12 časova, rekao nam je sledeće podatke:

T=-4; P=966 mb. Vlaga = 48%; Vetar severozapadni  3/4 m/sek.

Minimalna temperatura noćas  -8 stepeni, maksimalna juče -4 stepena. Boris Todorov na osnovu podataka procenjuje da danas neće biti padavina, ali da će u sredu i četvrtak ponovo biti snega.

  S obzirom da nas u ovom periodu vrmenski uslovi posebno interesuju , sa sajta Republičkog hidrometeorološkiog zavoda preuzeli smo neke detalje za naredni period, sve tamo do aprila !

Republički hidrometeoroloski zavod upozorio je da od popodneva i u sredu na severu i zapadu Srbije očekuje lokalna pojava kiše koja će se lediti na tlu.
U sredu i četvrtak, 9. i 10. januara, na jugozapadu, jugu i jugoistoku Srbije očekuje se obilan sneg i značajno povećanje visine snežnog pokrivača.

U Srbiji će sutra ujutro biti pretežno vedro i veoma hladno uz umeren i jak mraz. U toku dana sa severozapada postepeno naoblačenje sa slabim snegom.

Usled porasta temperature na severu i zapadu Srbije, sneg će mestimično preći u kišu, koja će se lokalno lediti na tlu. Na istoku i jugoistoku veći deo dana suvo.

Vetar će biti slab i umeren, u skretanju na juzni i jugozapadni, na jugu Banata i u planinskim predelima kratkotrajno jak.

Najniža temperatura od -18 do -8 C, a najviša od -5 do 3 C.

Izgledi vremena u Srbiji za sedam dana – do 15. januara:

Pretežno oblačno i hladno, povremeno sa snegom. Obilnije padavine ocekuju se u sredu i cetvrtak, 09. i 10. januara na jugozapadu, jugu i jugoistoku Srbije, uz značajno povećanje visine snežnog pokrivača. Mešovite padavine, kiša i sneg, uz lokalnu pojavu poledice moguće su na severu Srbije u sredu ujutro i pre podne, a za dane vikenda i početkom naredne sedmice, od 12. do 15. januara, ponegde i u ostalim krajevima nizim od 500 metara.

RHMZ  prognoza za prvu polovinu 2019: Zima malo duža, a onda u aprilu…

Prema analizama i prognozama meteorologa i klimatskim sezonskim izgledima RHMZ-a, u predstojećim mesecima očekuju nas mahom temperature tipične za određena godišnja doba, te će odstupanja od proseka biti neznatna u odnosu na prethodne godine.

Prema predviđanjima meteorologa, nastavak tekuće zime može se podvesti pod prosečne, nešto hladnije, ali sa temperaturama normalnim za pomenuto doba godine, navodi  Đorđe Đurić iz RHMZ.

– Do kraja februara očekuje nas tipično zimsko vreme, sa povremenim prodorima hladnih talasa, koji će se smenjivati sa prodorima nešto toplijeg vazduha, što dovodi do povremenih otopljenja – objašnjava Đurić.On dodaje da se u martu očekuje postepeni porast temperature, dok se za april predviđa prolećno vreme. Ipak, naglašava Đurić, tokom četvrtog meseca je moguća i pojava kasnoprolećnih mrazeva, koji često mogu rezultirati štetom i oštećenjima agrikulturnih dobara.

– April 2018. godine bio je najtopliji u istoriji, ali male su verovatnoće da se tako nešto ponovi – ističe Đurić.

Protekla godina bila je najtoplija u poslednjih 170 godina, upravo zahvaljujući visokim temperaturama u aprilu, oktobru i novembru.

Temperatura vazduha tokom maja kretaće se do 25 podeoka, dok se uz česte pljuskove, očekuje i povećana vlažnost vazduha, zaključuje Đorđe Đurić.

Klimatske sezonske izglede za prvu polovinu 2019. godine predstavila načelnica Odeljenja za monitoring klime i klimatske prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Jasminka Smailagić.

Tokom zime, temperatura vazduha biće u granicama proseka, sa srednjom sezonskom temperaturom od 0 do 2 stepena Celzijusovih, a u višim predelima od -4 do -1 stepena – navodi Jasminka Smailagić, dodajući da je u drugoj polovini zime moguća pojava hladnog talasa.

   Broj mraznih dana iznosiće od 40 do 65 u nižim predelima, dok u brdsko – planinskim predelima taj broj može iznositi između 70 i 90 dana, objašnjava ona, ističući da se u nižim predelima očekuje između 7 i 20 ledenih dana, a u brdsko – planinskim čak 30 do 50 dana sa temperaturom ispod nule.

– Što se padavina tiče, sezonska količina padavina biće iznad višegodišnjeg proseka i iznosiće 160 do 230 milimetara u nižim predelima, odnosno, 210 do 270 milimetara u brdsko – planinskim predelima – govori Smailagić.

Ona naglašava da će tokom januara biti nešto više snežnih dana, a da će ukupno biti između 32 i 42 sa padavinama u nižim predelima i 50 u brdsko-planinskim.

  Tokom proleća očekuje se srednja sezonska temperatura vazduha iznad proseka, sa odstupanjem do jednog stepena, navodi Jasminka Smailagić, dodajući da će se vrednosti srednje sezonske temperature vazduha kretati u intervalu od 11 do 14 stepeni, a u višim predelima od 3 do 8 stepeni.

Možemo očekivati od 10 do 20 mraznih dana i 12 do 20 letnjih dana u nižim predelima, dok se u brdsko – planinskim predelima očekuje do 50 mraznih dana – kaže Smailagić

Kada su padavine u pitanju, očekuje se prosečna sezonska količina padavina u većem delu Srbije, odnosno, od 130 do 200 mililitara u nižim predelima i od 200 do 270 milimetara u brdsko – planinskim. Od ukupnog broja prolećnih dana, 30 do 40 dana biće padavina, dok će u brdsko – planinskim predelima taj broj iznositi 50.

Tagovi:Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline