Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 08.01.2019. | objavio Plusonline

0

RHMZ: U januaru i februaru prava zima, od marta toplije, u aprilu pravo proleće. U Pirotu ponovo sneg u sredu i četvrtak !

Boris Todorov, dežurni u Meteorološkoj stanici u Dimitrovgradu, sa kojim smo razgovarali u 12 časova, rekao nam je sledeće podatke:

T=-4; P=966 mb. Vlaga = 48%; Vetar severozapadni  3/4 m/sek.

Minimalna temperatura noćas  -8 stepeni, maksimalna juče -4 stepena. Boris Todorov na osnovu podataka procenjuje da danas neće biti padavina, ali da će u sredu i četvrtak ponovo biti snega.

  S obzirom da nas u ovom periodu vrmenski uslovi posebno interesuju , sa sajta Republičkog hidrometeorološkiog zavoda preuzeli smo neke detalje za naredni period, sve tamo do aprila !

Republički hidrometeoroloski zavod upozorio je da od popodneva i u sredu na severu i zapadu Srbije očekuje lokalna pojava kiše koja će se lediti na tlu.
U sredu i četvrtak, 9. i 10. januara, na jugozapadu, jugu i jugoistoku Srbije očekuje se obilan sneg i značajno povećanje visine snežnog pokrivača.

U Srbiji će sutra ujutro biti pretežno vedro i veoma hladno uz umeren i jak mraz. U toku dana sa severozapada postepeno naoblačenje sa slabim snegom.

Usled porasta temperature na severu i zapadu Srbije, sneg će mestimično preći u kišu, koja će se lokalno lediti na tlu. Na istoku i jugoistoku veći deo dana suvo.

Vetar će biti slab i umeren, u skretanju na juzni i jugozapadni, na jugu Banata i u planinskim predelima kratkotrajno jak.

Najniža temperatura od -18 do -8 C, a najviša od -5 do 3 C.

Izgledi vremena u Srbiji za sedam dana – do 15. januara:

Pretežno oblačno i hladno, povremeno sa snegom. Obilnije padavine ocekuju se u sredu i cetvrtak, 09. i 10. januara na jugozapadu, jugu i jugoistoku Srbije, uz značajno povećanje visine snežnog pokrivača. Mešovite padavine, kiša i sneg, uz lokalnu pojavu poledice moguće su na severu Srbije u sredu ujutro i pre podne, a za dane vikenda i početkom naredne sedmice, od 12. do 15. januara, ponegde i u ostalim krajevima nizim od 500 metara.

RHMZ  prognoza za prvu polovinu 2019: Zima malo duža, a onda u aprilu…

Prema analizama i prognozama meteorologa i klimatskim sezonskim izgledima RHMZ-a, u predstojećim mesecima očekuju nas mahom temperature tipične za određena godišnja doba, te će odstupanja od proseka biti neznatna u odnosu na prethodne godine.

Prema predviđanjima meteorologa, nastavak tekuće zime može se podvesti pod prosečne, nešto hladnije, ali sa temperaturama normalnim za pomenuto doba godine, navodi  Đorđe Đurić iz RHMZ.

– Do kraja februara očekuje nas tipično zimsko vreme, sa povremenim prodorima hladnih talasa, koji će se smenjivati sa prodorima nešto toplijeg vazduha, što dovodi do povremenih otopljenja – objašnjava Đurić.On dodaje da se u martu očekuje postepeni porast temperature, dok se za april predviđa prolećno vreme. Ipak, naglašava Đurić, tokom četvrtog meseca je moguća i pojava kasnoprolećnih mrazeva, koji često mogu rezultirati štetom i oštećenjima agrikulturnih dobara.

– April 2018. godine bio je najtopliji u istoriji, ali male su verovatnoće da se tako nešto ponovi – ističe Đurić.

Protekla godina bila je najtoplija u poslednjih 170 godina, upravo zahvaljujući visokim temperaturama u aprilu, oktobru i novembru.

Temperatura vazduha tokom maja kretaće se do 25 podeoka, dok se uz česte pljuskove, očekuje i povećana vlažnost vazduha, zaključuje Đorđe Đurić.

Klimatske sezonske izglede za prvu polovinu 2019. godine predstavila načelnica Odeljenja za monitoring klime i klimatske prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Jasminka Smailagić.

Tokom zime, temperatura vazduha biće u granicama proseka, sa srednjom sezonskom temperaturom od 0 do 2 stepena Celzijusovih, a u višim predelima od -4 do -1 stepena – navodi Jasminka Smailagić, dodajući da je u drugoj polovini zime moguća pojava hladnog talasa.

   Broj mraznih dana iznosiće od 40 do 65 u nižim predelima, dok u brdsko – planinskim predelima taj broj može iznositi između 70 i 90 dana, objašnjava ona, ističući da se u nižim predelima očekuje između 7 i 20 ledenih dana, a u brdsko – planinskim čak 30 do 50 dana sa temperaturom ispod nule.

– Što se padavina tiče, sezonska količina padavina biće iznad višegodišnjeg proseka i iznosiće 160 do 230 milimetara u nižim predelima, odnosno, 210 do 270 milimetara u brdsko – planinskim predelima – govori Smailagić.

Ona naglašava da će tokom januara biti nešto više snežnih dana, a da će ukupno biti između 32 i 42 sa padavinama u nižim predelima i 50 u brdsko-planinskim.

  Tokom proleća očekuje se srednja sezonska temperatura vazduha iznad proseka, sa odstupanjem do jednog stepena, navodi Jasminka Smailagić, dodajući da će se vrednosti srednje sezonske temperature vazduha kretati u intervalu od 11 do 14 stepeni, a u višim predelima od 3 do 8 stepeni.

Možemo očekivati od 10 do 20 mraznih dana i 12 do 20 letnjih dana u nižim predelima, dok se u brdsko – planinskim predelima očekuje do 50 mraznih dana – kaže Smailagić

Kada su padavine u pitanju, očekuje se prosečna sezonska količina padavina u većem delu Srbije, odnosno, od 130 do 200 mililitara u nižim predelima i od 200 do 270 milimetara u brdsko – planinskim. Od ukupnog broja prolećnih dana, 30 do 40 dana biće padavina, dok će u brdsko – planinskim predelima taj broj iznositi 50.

Tagovi:



Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline