Radnici Komunalca Pirot, vesnici proleća! Da li stiže bolje vreme? Da li je snegu "došao" kraj!?

08. februar 2019. 12:00 Gradska hronika Pirot Plus Online

Dobro vreme za ovo doba godine obeležilo je nekoliko nedelja za nama, a tako će se nastaviti i do kraja ovog meseca. Prvi sledeći skok stiže nam krajem vikenda, kada će temperature u Srbiji biti čak do 16 stepeni. Krenulo je blago otopljenje, sa temperaturom do 8 stepeni, a oblačno i suvo vreme će se održati do vikenda. Danas će vreme biti suvo - kaže nam meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić, ističući velike oscilacije u jutarnjim i dnevnim temperaturama.

Koliko je ovo vreme sa jedne strane dobro, toliko pogoduje širenju virusa. Mi smo tražili onu lepšu stranu. Našli smo smo je danas u Parku kod Kalea. Radnici Komunalca započeli su prve "prolećne radove". Travnjak u parkovima čisti se od opalog lišća, trava se osvežava.

Vraćamo se prognostičarima!

Ove oscilacije su normalne, s obzirom da su dnevne temperature za 8 stepeni više u odnosu na prosečne vrednosti u ovo doba godine (između 3 i 7 stepena). Nakon toplog i gotovo prolećnog vikenda, već u narednoj nedelji temperature se vraćaju u "normalu", što nam donosi blago zahlađenje i vrednosti temperature do 5, 6 stepeni, kaže Đurić. Prema njegovim najavama, do kraja tekućeg meseca neće biti većih temperaturnih oscilacija, a maksimalne temperature u februaru iznosiće 15, 16 stepeni, dok se ne očekuje drastičan pad temperature, ispod nultog podeoka recimo, osim na planinama, naravno.

- Srednje vrednosti temperature tokom februara kretaće se oko petog podeoka, sa mogućim oscilacijama do 10, 11 stepeni. Gotovo je nemoguće da temperatura dostigne vrednosti oko 20 stepeni, ali ni da padnu ispod nule - rekao je meteorolog Đurić.

Đurić dodaje i da do 22, 23. februara nema na vidiku zahlađenja sa snegom u nižim predelima, te očekuje da istog neće biti ni do kraja meseca, ali da postoji mogućnost padavina u vidu kiše.

Prema detaljnoj dugoročnoj prognozi vremena za celu sledeću nedelju - od 18 do 24 februara, koju je uradio RHMZ, u većem delu Srbije prognozira blaže (toplije) i suvlje, a u Pomoravlju i Južnom Banatu blaže i prosečno suvo vreme.

Jutarnja temperatura vazduha imaće vrednosti u intervalu od -2 do 3 stepeni, dok će najviša dnevna temperatura, uz manja kolebanja, imati vrednosti u intervalu od 5 do 12 stepeni, na jugu Srbije i do 14 stepeni.Oko 18. februara i od 22. do 24. predviđa se češća pojava uglavnom kiše ili susnežice, a na visokim planinama sneg.

U periodu od 25. do 03. marta održavaće se period blažeg (toplijeg) i prosečno vlažnog vremena. Oko 25, 26, 28. februara kao i početkom marta predviđa se češća pojava kiše ili susnežice, u toku noći i susnežice ili snega, a na visokim planinama sneg. Jutarnja temperatura vazduha imaće vrednosti u intervalu od -2 (na planinama) do 5 stepeni, dok će najviša dnevna temperatura, uz manja kolebanja, imati vrednosti u intervalu od 7 do 15 stepeni, na zapadu Srbije i do 17 stepeni.